19/01/2015
Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία για όσους έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο

 

Σε άμεση ρύθμιση του ζητήματος που προέκυψε σε βάρος 70.000 δανειοληπτών μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο προτίθεται να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τις εκλογές με την κατάθεση νόμου.

"‘Ένας από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών, μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο", τονίζεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά.

"Από χθες, άλλωστε, και από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός είχε επαφές για το θέμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών", σημειώνεται.

Σημειώνεται ότι χθες, πανικό προκάλεσε σε δανειολήπτες και αναλυτές η κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ. Μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε προς στιγμή "πανικός" στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο).

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε θέσει το όριο του 1,20 πριν τρία χρόνια, προκειμένου να ανασχέσει τις μαζικές αγορές μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ζημιά έως 1 δισ. ευρώ στους περίπου 60.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο λόγω της εκτίναξης στην αξία του ελβετικού νομίσματος. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι το άληκτο Κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15% ενώ από τον επόμενο μήνα κιόλας θα δουν σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα στη νέα σεισάχθεια     

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, πως εκτός από τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα, στο πλαίσιο του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στη νέα ζημιά των δανειοληπτών.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δεδομένο ότι, ήδη, πολλοί δανειολήπτες σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου, που προσφεύγουν στα δικαστήρια (κάτι που αναμένεται να λάβει μαζική έκταση το αμέσως προσεχές διάστημα), δικαιώνονται, παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η ραγδαία υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου και σαν συνέπεια των άλλων βασικών νομισμάτων είναι άλλη μία απόδειξη της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών, της αδυναμίας της οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού μέσα στην Ευρώπη.

«Κινήσεις σαν αυτή της τράπεζας της Ελβετίας με έντονο μονομερή χαρακτήρα έχουν εκτός των άλλων δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών, που πίστεψαν στη σταθερότητα και στη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις κερδοσκοπικές προτροπές των τραπεζών» προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Πηγή: news247.gr


efm_728x90