22/08/2015
Το ΙΚΑ ανακαλεί το «μπλόκο» στην έκδοση νέων συντάξεων

 

Ανακαλεί η διοίκηση του ΙΚΑ την απόφαση της γενικής διεύθυνσης ασφαλιστικών υπηρεσιών του Ταμείου που, όπως πρώτη αποκάλυψε η «Ημερησία» (φ. 19 Αυγούστου), έβαζε «μπλόκο» στην έκδοση νέων συντάξεων για όσους και όσες είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015 με το αιτιολογικό ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει κοινοποιήσει ερμηνευτικές οδηγίες μετά τη ψήφιση, στη Βουλή, των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό.

Τα κενά

Οι συντάξεις θα εκδίδονται, ωστόσο, με επιφύλαξη σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν ερμηνευτικά κενά (τα οποία θα αντιμετωπιστούν μετά την έκδοση, μέσα στις επόμενες ημέρες, των σχετικών εγκυκλίων). Η ανάκληση του «μπλόκου» -και του σχετικού εγγράφου- έγινε με πολιτική παρέμβαση του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Π. Χαϊκάλη στη διοίκηση του ΙΚΑ, με δεδομένο το γεγονός ότι ούτε μεγάλο χρονικό διάστημα είχε παρέλθει από την ψήφιση των νέων διατάξεων (δημοσιεύτηκαν στα ΦΕΚ από τις 16 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου) ούτε και υπήρχε ενδεχόμενο καμίας άμεσης ή μαζικής απονομής νέων συντάξεων. Κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου θεώρησαν ως «υπονομευτική» την απόφαση για την έκδοση του εγγράφου στις 12 Αυγούστου (πριν δηλαδή από την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης).

Παραδέχονται, πάντως, ότι υπολειτούργησε λόγω θερινών αδειών και ο μηχανισμός της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκδίδει τις εγκυκλίους για την εφαρμογή, από τα Ταμεία, των νέων νόμων.

Με επιφύλαξη

Το ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατα θεσπισμένες διατάξεις των νόμων 4334/2015 και 4336/2015 και εν αναμονή των εφαρμοστέων εγκυκλίων από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναστέλλεται το υπ' αριθ. Γ32/22/12.8.2015 έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ».

Στην πράξη, ωστόσο, το ΙΚΑ θα αναμένει τις εγκυκλίους για να κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες όσες περιπτώσεις δεν είναι «καθαρές». Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «τόσο οι οριστικές όσο και οι προσωρινές αποφάσεις συνταξιοδότησης εκδίδονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κατόπιν και των σχετικών εγκυκλίων που πρόκειται άμεσα να εκδοθούν από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Και σε ό,τι αφορά ειδικά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως και την ψήφιση του νόμου 4336/2015 (14 Αυγούστου) και εφεξής, «αυτές θα διεκπεραιώνονται κανονικά με την επιφύλαξη των σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν προ της ισχύος του εγγράφου».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90