21/08/2015
Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

 

«Η λαϊκή εντολή που λάβαμε στις 25 Ιανουαρίου εξάντλησε τα όρια της», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας στο χθεσινό του διάγγελμα ανακοινώνοντας την απόφασή του να προσφύγει σε εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, αφού όπως τόνισε κάποιοι (εννοώντας τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας) στο όνομα της καθαρότητας μετέβαλαν την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε σε μειοψηφία.

Σε αυτή τη φράση του πρωθυπουργού θα συνοψίζεται και το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι προφανές ότι θα επιχειρήσει να χρεώσει στην εσωκομματική του αντιπολίτευση την πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, τόνισε ότι «εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ' τα μνημόνια», υπογραμμίζοντας ότι «ζητώ την ψήφο σας για να ξεδιπλώσω όλες τις πτυχές του προγράμματος. Είμαστε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να παραδώσω την ασπίδα των ιδεών σε κανέναν και σας καλώ να δώσουμε τη δύσκολη μάχη να ξαναστήσουμε την πατρίδα όρθια».

Επαφίεμαι στην κρίση σας, πρόσθεσε, «περήφανος και ήσυχος με τη συνείδησή μου. Διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Κάναμε την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στη λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς, η Ελλάδα, με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τους λόγους που προσφεύγει σε εκλογές, τόνισε ότι «η μάχη κατά της διαφθοράς, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα απαιτούν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις πορεία» και υποστήριξε πως «με τη δουλειά όλων μας η συμφωνία θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους των μνημονίων», αφού όπως είπε «αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά μας δίνει δυνατότητες». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στις εκλογές «εσείς θα αποφανθείτε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα, ποιος και πώς μπορεί να επιτύχει καλύτερα την απομείωση του χρέους. Θα μας κρίνετε όλους. Και εμάς που δώσαμε τη μάχη εντός και εκτός Ελλάδος, και εκείνους που επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια εισηγούνται ότι η Ελλάδα χρειάζεται μνημόνιο με δραχμή. Θα κρίνετε και εκείνους από το παλιό πολιτικό σύστημα που μας πίεζαν να υπογράψουμε ό,τι ήθελαν οι Ευρωπαίοι».

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου υπέβαλε στον Πρ. Παυλόπουλο την παραίτηση της κυβέρνησής του και του ζήτησε να προχωρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και στον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως ο ίδιος θα επιστρέψει αμέσως την πρώτη διερευνητική εντολή, που αναμένεται να λάβει σήμερα, αφού όπως είπε πρέπει να πάμε το συντομότερο δυνατό σε μια εκλογική διαδικασία για να κρίνει ο ελληνικός λαός ποιον θέλει για να διοικηθεί η χώρα.

«Η διαδικασία, σημείωσε, πρέπει να είναι σύντομη, να ολοκληρωθεί τάχιστα, γιατί φρονώ ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συγκρότηση κυβέρνησης που θα λάβει εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής και πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Να μην διακινδυνεύσει η πορεία της χώρας εντός της Ευρωζώνης, ζήτησε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Με τη στρατηγική του Αλ. Τσίπρα συντάχθηκε, όπως αναμενόταν ο Π. Καμμένος, καθώς σε ανακοίνωση των ΑΝΕΛ επισημάνθηκε ότι οι δύο άνδρες επικοινώνησαν και συμφώνησαν να προχωρήσουν κατευθείαν σε εκλογές με τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασ. Θάνου.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τον Πρ. Παυλόπουλο ότι οι ΑΝΕΛ ζητούν την άμεση διεξαγωγή των εκλογών υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν θα συμμετέχουν σε διάλογο για τον σχηματισμό άλλου τύπου συμμαχικής ή οικουμενικής κυβέρνησης.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90