20/08/2015
Σόιμπλε: Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα από τη γερμανική βουλή

 

Ενέκρινε η γερμανική Βουλή με 425 «ναι» το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, σε σύνολο 585 ψηφισάντων.Κατά ψήφισαν 113 βουλευτές ενώ 18 απείχαν από την ψηφοφορία.

«Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της όσο πιο γρήγορα γίνεται», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι οι δόσεις που απορρέουν από τη νέα συμφωνία «θα εκταμιεύονται βήμα-βήμα κάθε φορά που καλύπτονται οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα».

«Βοηθάμε την Ελλάδα να μπει στο σωστό δρόμο. Εάν η χώρα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τους γερμανούς βουλευτες να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων, «θα ήταν ανεύθυνο να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής».

«Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνεται τμηματικά, με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των απαραίτητων δεσμεύσεων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι τελικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συνεννόηση και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απέκλεισε, ωστόσο, εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος», αλλά έκανε λόγο για περιθώρια που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. «Η ευκαιρία υπάρχει, ας ελπίσουμε ότι θα την αξιοποιήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και την ευθύνη έναντι των άλλων κρατών που συμμετέχουν.

«Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι' αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90