18/08/2015
Πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί η πρώτη δόση

 

Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και περιμένει την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 23 δισ. προκειμένου να αναλάβει εν συνεχεία τις όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να ξεκαθαρίσει όσο αυτό είναι δυνατόν το τοπίο. Η Αθήνα ολοκλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει και τώρα σειρά έχουν οι δανειστές, ώστε να πράξουν ότι τους αναλογεί. Αύριο τα Κοινοβούλια Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας θα δώσουν το «πράσινο φως» στο τρίτο μνημόνιο και θα απομένει η υπογραφή της σύμβασης με τον ESM προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου.

Μέχρι τότε, όπως σημειώνουν και πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, «η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών».

Βερολίνο

Στην κυβέρνηση, αν και δεν δείχνουν να ανησυχούν, φοβούνται την ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο όχι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα, αλλά σε ότι έχει να κάνει με τις απώλειες που ενδεχομένως θα έχει το κυβερνών κόμμα της Αγκ. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε. Στην περίπτωση που αυτές είναι μεγάλες, τότε δεν αποκλείεται η στάση του Βερολίνου να σκληρύνει ακόμη περισσότερο, πράγμα που απεύχονται στην κυβέρνηση.

Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είχε αναχωρήσει για ολιγοήμερες διακοπές, θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο. Από την Πέμπτη 20 Αυγούστου και μετά ξεκινά μια περίοδος έντονων διεργασιών, οι οποίες είναι άμεσα συναρτημένες με την ομαλή εκταμίευση των δόσεων, αλλά και μια σχεδόν προαναγγελθείσα προεκλογική περίοδο, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει πρόταση εμπιστοσύνης, κίνηση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, από τις 20 Αυγούστου και μετά ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup το «παιχνίδι» κάθε άλλο παρά εύκολο είναι και οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι απεριόριστες. Από τις δηλώσεις που έκαναν την Παρασκευή το βράδυ ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Κλ. Ρέγκλινγκ και ο Β. Σόιμπλε είναι φανερό ότι αυτό που μέτρησε στην απόφασή τους ήταν η διακομματική στήριξη του προγράμματος και η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ όπως εκφράστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Σε αυτή την πλειοψηφία αναφέρθηκαν όλοι στις δηλώσεις τους.

Οδικός χάρτης

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον οδικό χάρτη που υπάρχει για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο δεν δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να «χάσει» έναν τουλάχιστον μήνα με μία εκλογική διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας ουδείς μπορεί να γνωρίζει.

«Καθαρές λύσεις»

Ωστόσο και η σημερινή κατάσταση στην κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί και αυτό το ξέρουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην αντιπολίτευση. Η ανάγκη για «καθαρές λύσεις» είναι επιτακτική, όμως η εκλογική διαδικασία μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά δίνει λύσεις και αν μη τι άλλο θα καθυστερήσει στην καλύτερη περίπτωση την υλοποίηση του προγράμματος σημαντικά. Ειδικά στις τράπεζες η καθυστέρηση είναι υπερβολική πολυτέλεια.

Το δίλημμα του πρωθυπουργού είναι μεγάλο και εδώ ταιριάζει το ρητό «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό και πλέον ο πρωθυπουργός καλείται από την Πέμπτη και μετά να δώσει άμεσες και το κυριότερο πειστικές λύσεις και απαντήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου

Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είχε αναχωρήσει για ολιγοήμερες διακοπές, θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90