18/08/2015
Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg

 

Ερευνά μεταξύ 42 οικονομολόγων για το ελληνικό χρέος πραγματοποίησε το πρακτορείο Bloomberg στο διάστημα από 7-14 Αυγούστου.

Το 92% των Ευρωπαίων οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους της. Ένα χρέος που αγγίζει το 177 του ΑΕΠ της χώρας για το 2014 και αποτελεί το μεγαλύτερο της  Ευρωζώνης.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τους οικονομολόγους μαζί του, όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους», τονίζει το πρακτορείο, ενώ σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν τις πρόσφατες εκκλήσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τη χαλάρωση του ελληνικού χρέους.

Η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ φάνηκε να αντηχεί το κλίμα αυτό σε σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο για την επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής, για τα επιτόκια».

Υψηλό παρουσιάζεται  επίσης το ποσοστό των οικονομολόγων(90%) που αναμένουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης έως το τέλος του 2016. Αυτό σηματοδοτεί, σημειώνει το Bloomberg, ότι το τρίτο πακέτο βοήθειας, που περιλαμβάνει ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ και εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, «έχει ήδη εκτονώσει επιτυχώς την απειλή του λεγόμενου Grexit, τουλάχιστον μεταξύ των οικονομολόγων».

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90