17/01/2015
Επιμήκυνση και όχι κούρεμα θέλει η ευρωζώνη

 

Επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και όχι κούρεμα είναι «το καλύτερο» που μπορεί να προσφέρει η ευρωζώνη στην Αθήνα, όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους στο Reuters.

«Δεν εξετάζουμε ένα κούρεμα χρέους» τονίζει στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.

Οπως σημειώνει το πρακτορείο, οι δηλώσεις αυτές γίνονται σχεδόν μια εβδομάδα πριν από τις πρόωρες εκλογές στην Αθήνα και ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν την «πρωτιά» στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσθέτοντας όμως ότι το περιθώριο για διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένο.

«Εάν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει, να είναι αποδεκτός στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει κάποιο βαθμό ρεαλισμού», επισημαίνει αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μία επέκταση των λήξεων των δανείων και μείωση των επιτοκίων για ένα μικρό όμως μέρος τους.

«Η ευρωζώνη σίγουρα ετοιμάζεται για να κάνει ότι περισσότερο μπορεί ώστε να ικανοποιήσει κάποια από τα θέματα της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα όρια: ένα κούρεμα
χρέους δεν είναι αποδεκτό», υπογραμμίζει ο αξιωματούχος, συμπληρώνοντας:

«Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τα οικονομικά της, θα είναι μέρος της όποιας συμφωνίας».

Όσο για τις προειδοποιήσεις της παρούσας κυβέρνησης για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου, «όλες οι πλευρές στέλνουν διάφορα μηνύματα για να κερδίσουν όσους περισσότερους ψήφους μπορούν».

Το ερώτημα είναι εάν ο Τσίπρας μπορεί ή είναι πρόθυμος, να αλλάξει στάση αρκετά σύντομα ώστε να αποτραπεί μία νέα κρίση στην Ελλάδα.

Ενώ το 2010 η ελληνική κρίση προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στην ευρωζώνη, αυτή τη φορά εκτιμάται όιτ η ενιαία νομισματική ένωση έχει την πείρα και τους μηχανισμούς να αποφύγει πιθανή εξάπλωσή της.

«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή βγει από την ευρωζώνη ή επιδιώξει κάτι άλλο, τότε θα είναι σαν να έχουν πυροβολήσει μόνοι τους και τα δύο τους πόδια», επισημαίνει ένας εκ των αξιωματούχων που μίλησαν στο Reuters.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90