06/08/2015
Σε βασική σύνταξη 432 ευρώ οδηγούν οι προτάσεις των θεσμών

 

Την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι αναλογιστικές μελέτες, στις οποίες θα βασιστεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού το φθινόπωρο αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μπορεί η διαπραγμάτευση με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM να είναι σε πλήρη εξέλιξη και ήδη να έχει κλειδώσει ο τρόπος που θα γίνει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ωστόσο την ίδια στιγμή μπαίνουν και τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης του Οκτωβρίου για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη, με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ εξέφρασε «προσωπικές απόψεις», για το τι θα ακολουθήσει στο ασφαλιστικό, στηριζόμενες στις συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο με τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα, είπε πως βλέπει ένα σύστημα που μέσω της φορολογίας θα εξασφαλίζει μια βασική σύνταξη που δεν μπορεί να είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας (432 ευρώ τον μήνα).

Στη βασική σύνταξη θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές του ασφαλισμένου κατά τον εργασιακό του βίο.

Αλλά οι αλλαγές τους φθινόπωρου -που το πιθανότερο θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016- αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο να οδηγήσουν και σε περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και μικρότερες για εκείνες μεταξύ 1.000 έως 2.000 ευρώ.

Πληροφορίες που έφεραν τον κ. Κατρούγκαλο να αναφέρεται σε ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια σύνταξη, δεν επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90