04/08/2015
Νέο ψαλίδι στις συντάξεις από Σεπτέμβριο

 

Το σήμα νέων μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις έδωσε το ΙΚΑ σήμερα. Με εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του εν λόγω ταμείου προβλέπεται η αύξηση της παρακράτησης στις κύριες συντάξεις του υπέρ ΕΟΠYΥ στο 6% από το 4% που ήταν μέχρι πρότινος. Συνεπώς τα 1,2 εκατ. συνταξιούχων του ΙΚΑ θα δουν από την 1η Σεπτέμβρη 2015, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, τις αποδοχές του να είναι μειωμένες κατά 2%. 

Επειδή όμως η σχετική διάταξη την οποία θα εφαρμόσει το ΙΚΑ από την 1η Σεπτεμβρίου έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου (βάσει του νόμου που ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου 2015) η μείωση η οποία θα υποστούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα ενσωματώνει και την αύξηση της παρακράτησης για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Σωρευτικά δηλαδή οι κύριες συντάξεις του ΙΚΑ θα είναι μειωμένες το μήνα Σεπτέμβριο και μόνο για αυτόν κατά 6% (σ.σ. 2% για Ιούλιο, 2% για Αύγουστο, 2% για Σεπτέμβριο).

Ανάλογες εγκύκλιοι αναμένονται να εκδοθούν και από τα άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης, όπως πχ ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και του δημοσίου. Εξάλλου τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρώτα από όλα το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αναμένεται να εκδώσουν ανάλογες εγκυκλίους οι οποίες θα προβλέπουν την εισαγωγή παρακράτησης  ύψους  6% στις επικουρικές συντάξεις.  Αθροιστικά δηλαδή το σύνολο των 2,7 εκατ. συνταξιούχων της χώρα θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έμμεσα έως 8% εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης (από 4% σε 6%) υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης πάνω στις κύριες συντάξεις και της εισαγωγής παρακράτησης 6% επί των επικουρικών συντάξεων.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90