31/07/2015
Απόφαση: Οι συντάξεις Σεπτεμβρίου θα υποστούν τριπλή έμμεση μείωση

 

Τριπλή εισφορά για ασθένεια θα πληρώσουν, τελικά,  τα 2,6 εκατ. των συνταξιούχων με τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου (κύριες και επικουρικές) που θα εισπράξουν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το Ταμείο.

Την αναδρομική παρακράτηση από τον Ιούλιο των νέων εισφορών και την προκαλούμενη έμμεση τριπλή μείωση των συντάξεων που είχε αποκαλύψει η «Η» από τις 23 Ιουλίου,  προβλέπει απόφαση - εγκύκλιος την οποία υπέγραψε και απέστειλε στα Ταμεία Γ. Κατρούγκαλος.

Οι κύριες συντάξεις θα «χάσουν» επιπλέον 2% το μήνα της ονομαστικής αξίας τους (πριν από τις άλλες κρατήσεις - περικοπές που επιβάλλονται από το 2010), ενώ η παρακράτηση του επιπλέον 6% τον μήνα στις επικουρικές θα γίνεται στα καταβαλλόμενα ποσά (μετά δηλαδή τις άλλες κρατήσεις).

Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για το Σεπτέμβριο  6% στις κύριες (επιπλέον 2% Χ 3 μήνες) και 18% (6%Χ3 μήνες) στις επικουρικές και στο συνολικό εισόδημα από τις συντάξεις 12% κατά μέσο όρο.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ << Σύμφωνα με την απόφαση, αυξάνεται από 1/7/ 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, από 4% σε 6% (αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες της  παρακράτησης για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ). Το νέο ποσοστό θα υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης (πριν από τις γνωστές περικοπές των Μνημονίων που ήδη γίνονται, δηλ. σε αυξημένα ονομαστικά ποσά κύριων συντάξεων).

Από την ίδια ημερομηνία, θεσπίζεται εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε ποσοστό 6%, η οποία παρακρατείται εφεξής από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου μηνιαίου ποσού της επικουρικής σύνταξης.

ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 3 ΜΗΝΩΝ

Με βάση την απόφαση, οι νέες εισφορές θα παρακρατηθούν -και για τους 3 μήνες- από τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει η απόφαση, «τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2015 και αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Για παράδειγμα συνταξιούχος  του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ τον μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε) ενώ χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ -  ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ Χ 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90