30/07/2015
Σχέδιο ενίσχυσης ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

 

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει όλο το διαθέσιμο προσωπικό των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κλείνουν ορισμένες ημέρες την εβδομάδα για το κοινό οι εφορίες προκειμένου οι υπάλληλοι να ασχολούνται με ελέγχους.

«Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ιδίως στους έμμεσους φόρους, δεν θα ανεχθούμε κανένας να βάλει τον ΦΠΑ στην τσέπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών θα εφαρμοστεί σχέδιο διακοπής αποσπάσεων 300 υπαλλήλων του υπουργείου και 1.000 μετατάξεων μέσω ΑΣΕΠ.

Στις τουριστικές περιοχές και ειδικά στο θέμα των αδήλωτων ταμειακών μηχανών για τις οποίες, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, υπάρχουν ενδείξεις ότι συνεργάζονται οι φοροτεχνικοί των επαγγελματιών και οι έμποροι των ταμειακών μηχανών.

Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο είπε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέτρο το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί αλλά δεν έχει προχωρήσει.

Εξετάζεται η εφαρμογή του σε πιλοτική βάση σε τουριστικές περιοχές και νησιά. Oσον αφορά στους προληπτικούς ελέγχους τόνισε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο 600 ελεγκτές έλεγξαν 1.600 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 372 διαπιστώθηκε ότι είχαν παραβιάσει τη φορολογική νομοθεσία.

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης στο πλαίσιο των αλλαγών στον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστούν κυρώσεις και για τις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν λαμβάνουν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90