16/01/2015
Πρόβλημα για 60.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα λόγω της ανατίμησης του φράγκου

 

Περισσότεροι από 60.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

Όμως, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν.

Μεγάλη ζήτηση γνώρισαν τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά, με αποτέλεσμα σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων να δινόταν, τότε, στο ελβετικό νόμισμα.

Μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, επικράτησε προς στιγμή «πανικός» στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο).

Η ισοτιμία του Ευρώ με το δολάριο σημειώνει πτώση κατά 0,41% στο 1,1741 δολ. στις 15:00 το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιανουαρίου 2015. Λίγο νωρίτερα υποχωρούσε έως το 1,1575 δολ. Το φράγκο υποχωρούσε (USD-CHF) έως 30% σε σχέση με το δολάριο όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας. Αργότερα στις 15:01 ώρα Ελλάδας ανέκαμψε στο 0,8745  σημειώνοντας πτώση 14,16%.
Ανάλογη εικόνα και για την ισοτιμία του Ευρώ με το Ελβ. Φράγκο (EUR-CHF) που διαμορφώνεται στο 1,0251 φρ. ανά ευρώ (πτώση 14,64%).

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90