28/07/2015
Και σήμερα κλειστό το χρηματιστήριο

 

Σε σίριαλ τείνει να εξελιχθεί η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, το οποίο παραμένει και σήμερα κλειστό, ένα μήνα μετά την επιβολή των capital control.

Παρόλο που οι Αρχές και οι φορείς φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά στον τρόπο που θα ξανανοίξει, οι διαφωνίες με την ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη λυθεί και συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια.

Η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως, εάν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου γίνει χωρίς σημαντικούς περιορισμούς, οδηγήσει στην εκροή σημαντικών κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις προς το χρηματιστήριο.

Αν η ΕΚΤ απορρίψει και πάλι το ελληνικό αίτημα, τότε το χρηματιστήριο θα ξεκινήσει χωρίς τη δυνατότητα των Ελλήνων επενδυτών να χρησιμοποιούν για αγορές «παλιό χρήμα», δηλαδή τα πιστωτικά τους υπόλοιπα που βρίσκονται κατατεθειμένα στις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις τραπεζικές τους καταθέσεις όπως αυτές διαμορφώνονταν προς τις 28 Ιουνίου.

Πάντως, χθες παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος δεν κατέστη δυνατή η παραμετροποίηση των συστημάτων των τραπεζών που θα επέτρεπαν την ασφαλή επανέναρξη των συναλλαγών.

Η απάντηση της ΕΚΤ λοιπόν θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για το ΧΑ, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος για τη σύνταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να είναι περιορισμένος, καθώς έχουν ήδη γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90