09/01/2015
Μόνο εντός μνημονίου η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

 

Μόνον έως το τέλος Φεβρουαρίου και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα θα παρέχεται χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε γραπτή ανακοίνωση εκπροσώπου της, που εξέδωσε προ ολίγου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση, που εκδόθηκε κατόπιν ερωτημάτων εκπροσώπων του Τύπου, «η συνέχιση της (σ.σ. τραπεζικής) χρηματοδότησης (waiver) βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και στην ύπαρξη ενός προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βασίζεται, επίσης, στην εκτίμηση μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και στην (σ.σ. επίτευξη) συναίνεσης σχετικά με την διάδοχη συμφωνία μεταξύ των Ελληνικών Αρχών, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση αυτή αφορά αξιόγραφα και λοιπούς τίτλους που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Moody's: Η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιστοληπτικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου δημιουργεί πολιτική αβεβαιότητα που είναι πιστοληπτικά αρνητική (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο οίκος Moody's σε έκθεσή του (Credit Outlook). «Η πολιτική αβεβαιότητα όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και η συνακόλουθη επανεμφάνιση της φημολογίας σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλήττει την εμπιστοσύνη των καταθετών και δυσχεραίνει την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα» αναφέρει ο Moody's.

Η φημολογία, σημειώνει ο οίκος, προέρχεται βασικά από το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το κόμμα της μείζονος Αντιπολίτευσης που είναι σθεναρά εναντίον των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται για τη χρηματοδοτική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αν και υπήρξε μία μικρή μείωση των καταθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τη ρευστότητά τους, αυξάνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ» αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες προϋποθέτει ότι η Ελλάδα τηρεί τους όρους που έχουν τεθεί από την τρόικα και παραμένει στο πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90