07/01/2015
Έντονη ανησυχία για την ενδεχόμενη επιστροφή της πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά

 

Déjà vu της περιόδου 2011-2012 έχουν αρχίσει να βιώνουν Έλληνες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία για επιστροφή της πιστωτικής ασφυξίας που γονάτισε το εμπόριο προ τριετίας. Αν και για την ώρα υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις μόνο από μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός είναι πως το κλίμα μεταβάλλεται άρδην. Αυτό προκύπτει από τη σταχυολόγηση όσων αναφέρονται στην αγορά.

Συγκεκριμένα, αριθμός ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους αναφέρει πως οι ξένοι προμηθευτές πρώτων υλών ζητούν και πάλι προεξόφληση του 100% των τιμολογίων παραγγελίας. Διευθύνων σύμβουλος εργοστασίου παραγωγής χρωμάτων στην Αττική σημειώνει στην «Κ» πως μόνον οι προμηθευτές με τους οποίους διατηρεί τις στενότερες σχέσεις εξακολουθούν να παρέχουν χρόνους αποπληρωμής της τάξης των 30 - 60 ημερών, διάστημα μικρότερο απ’ ό,τι προ ενός εξαμήνου. «Οι Γερμανοί προμηθευτές είναι ήδη όλο και πιο επιφυλακτικοί, ενώ όταν επιχείρησα να απευθυνθώ σε νέο προμηθευτή, δεν μου συζήτησε καμία συναλλαγή πλην της προεξόφλησης του 100% της παραγγελίας», σημειώνει χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, μεγάλοι αντασφαλιστικοί οργανισμοί, όπως η Euler Hermes, που το προηγούμενο διάστημα είχαν αυξήσει σημαντικά τις πιστώσεις για το ελληνικό εμπόριο, μιλούν και πάλι για κινδύνους αδυναμίας πληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων.

Το ίδιο πρόβλημα, προεξόφλησης δηλαδή της παραγγελίας, αντιμετωπίζει και εισαγωγέας φρούτων και οπωροκηπευτικών από τη Λατινική Αμερική και την Τουρκία, παρά την πολυετή συναλλακτική σχέση που διατηρεί μαζί τους.

Πάντως, στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις το πρόβλημα δεν έχει λάβει διαστάσεις, αν και η νευρικότητα είναι έκδηλη. «Οι ξένοι προμηθευτές δεν έχουν ακόμη μεταβάλει για εμάς τους χρόνους αποπληρωμής, αλλά είναι προφανές ότι τηρούν στάση αναμονής και αυτό μπορεί να αλλάξει αν η εικόνα από την Ελλάδα επιδεινωθεί», σημειώνει στην «Κ» κορυφαίος επιχειρηματίας του λιανικού εμπορίου με εκτενή εισαγωγική δραστηριότητα καταναλωτικών προϊόντων. «Ομως, ενώ μέχρι τώρα τα πλαφόν ανέβαιναν, τώρα έχουν παγώσει και σε περιπτώσεις περιορίζονται», συμπληρώνει. «Είναι προφανής και πάλι η διάθεση περιορισμού του ελληνικού ρίσκου», υπογραμμίζει.


Μεταβολή του ωραρίου

Κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις προχωρούν και πάλι σε μεταβολή των όρων απασχόλησης στο πλαίσιο που τους παρέχει η νομοθεσία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μη εισηγμένη βιομηχανία παραγωγής καλλυντικών προϊόντων ανακοίνωσε σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων της τη μεταβολή του ωραρίου εργασίας τους από πλήρη καθημερινή απασχόληση σε τετράωρη, με ανάλογες περικοπές των αποδοχών.

Το déjà vu όμως προεκτείνεται και στη διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων. Μεγάλη πολυεθνική με έδρα εκτός Ευρωζώνης, με παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενημέρωσε αυτές τις μέρες τους εδώ προϊσταμένους της να ετοιμάσουν πλάνο διακράτησης των overnight ταμειακών διαθεσίμων εκτός Ελλάδας.

Επίσης, για τουλάχιστον τρεις μεγάλες ξένες επιχειρήσεις από τον κλάδο των υπηρεσιών διατυπώνονται παράπονα πως έχουν σταματήσει την έκδοση επιταγών και προσφέρουν εξόφληση στους Ελληνες συνεργάτες τους σε ορίζοντα 6 με 9 μηνών. Εχουν δε αρνηθεί να προεξοφλούνται τα τιμολόγιά τους από το factoring των τραπεζών.

Η εικόνα αυτή που συνθέτουν οι παραπάνω εξελίξεις, εφόσον επιδεινωθεί, απειλεί το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας. Σε αντίθεση, πάντως, με την περίοδο του 2011-2012, οι ξένοι προμηθευτές δέχονται εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών. Ομως τα περιθώρια χρηματοδότησης που αυτές έχουν και το περιορισμένο εύρος συναλλασσομένων στις οποίες το παρέχουν δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90