07/01/2015
Πτώση του ευρώ λόγω της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

 

«Ο φόβος για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ασκούν πίεση στο ευρώ» αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Το ευρώ δεν είναι αδύναμο μόνο λόγω της Ελλάδας», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και εκτιμά ότι η τάση υποχώρησης του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

«Ο φόβος για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ασκούν πίεση στο ευρώ» αναφέρει ο αρθρογράφος και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ένας ακόμη λόγος για την υποχώρηση της αξίας του ευρώ είναι η ισχυρή ανάπτυξη στην Αμερική. «Επειδή η οικονομία στις ΗΠΑ πηγαίνει καλύτερα, η FED βγαίνει σιγά-σιγά από τη χαλαρή νομισματική της πολιτική. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η FED θα προχωρήσει την άνοιξη στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και χρόνια», επισημαίνει ο αρθρογράφος της FAZ.

Πίεση στο κοινό νόμισμα ασκείται, όμως, σύμφωνα με την FAZ, και από τις εικασίες για μια επικείμενη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ πρόσφατες δηλώσεις τού Μάριο Ντράγκι ερμηνεύθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικοί από την Φρανκφούρτη προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί ήδη εντός του Ιανουαρίου. «Έτσι διοχετεύει η ΕΚΤ ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία, με την ελπίδα να την οδηγήσει και πάλι στην ανάπτυξη. Όσο περισσότερο χρήμα κυκλοφορεί, όμως, τόσο το ευρώ θα χάνει την αξία του», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει η FAZ, το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να υποχωρεί, φθάνοντας στα 1,15 δολάρια, καθώς σημειώνονται εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη προς την Αμερική, ενώ η Bundesbank έχει προβλέψει ότι το 2017 τα δύο νομίσματα θα φθάσουν στο απόλυτο ένα προς ένα.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90