05/01/2015
Εκπτωση 30% στην έκτακτη εισφορά και λιγότερες αποδείξεις για το 2015

 

Στις αλλαγές του 2015 περιλαμβάνονται και καλά νέα: 
 
1. Λιγότερες αποδείξεις. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει την κατάργηση του ισχύοντος μέτρου συλλογής αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολογήτου από μισθωτούς και συνταξιούχους και την αντικατάστασή από σύστημα «λοταρίας», οι αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει. Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, ο νόμος ορίζει ότι  μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν συλλέξει στη διάρκεια του 2014  το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους σε αποδείξεις (από 25% που ίσχυε για το 2013) και θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν χαρτάκια αποδείξεων και το 2015. 
 
2. Εκπτωση 30% στην έκτακτη εισφορά. Η διάταξη για τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30% φέτος έχει ψηφιστεί. Δεδομένου όμως ότι δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος ώστε τα λογιστήρια να αρχίσουν να εφαρμόζουν μειωμένη παρακράτηση φόρου (για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ), δημιουργήθηκε σύγχυση για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου. Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ισχύει για τα εισοδήματα του έτους 2015 και σημειώνει ότι «για την εφαρμογή της δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου». Με το πρώτο ψαλίδισμα της έκτακτης εισφοράς κατά 30% οι μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων θα αυξηθούν κατά 3 ευρώ για όσους έχουν ετήσιες καθαρές αποδοχές ελάχιστα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ, ενώ 20 ευρώ τον μήνα θα κερδίσουν όσοι έχουν αποδοχές 40.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
 
3. Λιγότερος φόρος στα ενοίκια. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα από ενοίκια (έως 12.000 ευρώ) αυξήθηκε από το 10% στο 11%. Παράλληλα όμως καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% στα εισοδήματα από ενοίκια (ή 3% εφόσον η κατοικία υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά), οπότε τελικά η φορολογική επιβάρυνση μειώνεται. Επιπλέον, στα εισοδήματα από ενοίκια δεν υπολογίζεται πλέον προκαταβολή φόρου 55%. 
 
4. Εκτός ΦΠΑ 420.000.  Από τις αρχές του νέου έτους - εφόσον εκδοθεί έγκαιρα η σχετική εγκύκλιος - περίπου 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και αμειβόμενοι με μπλοκάκια θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς ΦΠΑ.  Θα πρέπει να εκδίδουν κανονικά αποδείξεις αλλά με την ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ -  απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων», δεν θα δικαιούνται να εκπέσουν του ΦΠΑ εισροών, επομένως χάνουν τις ενδεχόμενες επιστροφές φόρου, αλλά θα πάψει να τους απασχολεί η υποβολή περιοδικών δηλώσεων, γλιτώνοντας σημαντικό διοικητικό κόστος. Από το μέτρο εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα. 
 
Πηγή: tanea.gr


efm_728x90