30/12/2014
Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το τι θα συμβεί μετά την εκπνοή της παράτασης του προγράμματος στήριξης

 

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το τι θα συμβεί μετά την 28η Φεβρουαρίου 2015 οπότε εκπνέει η δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης που έχει δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προέκυψαν τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε πως ειδικά εάν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η χώρα θα λάβει πρόσθετη παράταση ώστε το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις επαναληπτικές εκλογές να έχει χρόνο να διαπραγματευθεί με τους δανειστές. «Η πιθανότητα παράτασης υπάρχει εάν βγει μία νέα κυβέρνηση και καθυστερήσει να βγει, εάν βγει δηλαδή στα μέσα Φεβρουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης της παράτασης των δύο μηνών που έδωσαν οι δανειστές δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι «οι δύο μήνες δεν μπορούν να γίνουν τρεις. Δεν μπορεί να δοθεί νέα παράταση, διότι οι ημερομηνίες είναι επιτακτικές».

Στελέχη του Ευρωσυστήματος που ερωτήθηκαν από το in.gr για το θέμα παρέπεμψαν στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στις 19 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την οποία  το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, εάν προηγηθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αναθεώρησης του τρέχοντος προγράμματος. Στην ίδια βάση έως τις 28 Φεβρουαρίου θα εκτείνεται και η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους 10,9 δισ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, δεδομένου ότι η τεχνική επέκταση του προγράμματος του EFSF για δύο μήνες δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση με την τρόικα και με δεδομένο ότι η τρόικα δεν θα επανέλθει στην Αθήνα πριν σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, ειδικά εάν υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές είναι ανοικτό.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90