19/12/2014
Μοσκοβισί: Η τρόικα φεύγει τέλη Φεβρουαρίου - Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη

 

Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα. Στο τέλος του Φεβρουαρίου θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, εφόσον ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της σχέσης μας. Η Ελλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή και αυτή θα εξασφαλιστεί από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.

«Θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία», είχε δηλώσει χθες ο κ. Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως η Κομισιόν δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών. «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατόν η αξιολόγηση κάτι που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών», είπε και αναγνώρισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για το δημοσιονομικό κενό.

Όπως είπε, η Τρόικα θα φύγει στο τέλος Φεβρουαρίου, εφ' όσον ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της σχέσης μας. «Η Ελλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή και αυτή θα εξασφαλιστεί από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», ανέφερε.

Ακόμη, σημείωσε πως οι αγορές δεν επιθυμούν την πολιτική αβεβαιότητα, επισημαίνοντας πως δεν είναι σωστό να υποστηρίζει κάποιος ότι έχει υψηλό χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί, καθώς έτσι παραδέχεται χρεοκοπία.

"Σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές, μιλάμε με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά έχουμε και τις προτιμήσεις μας, προτιμάμε αυτούς που διασφαλίζουν ακεραιότητα της ευρωζώνης", είπε και σημείωσε ότι "η Ελλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή και αυτή θα εξασφαλιστεί από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ".

Ερωτηθείς, μάλιστα, για τους λόγους που δεν συνάντησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε πως βρέθηκε στην Ελλάδα για επισκεψη εργασίας λόγω της απόφασης του Eurogroup για την δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα συναντηθούν σε επόμενη φάση. «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να τα πούμε στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτος», είπε.

Ο Π. Μοσκοβισί είχε νωρίτερα συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κώστα Σρέκα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση ενώ είδε και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Επί τάπητος με τον κ. Σκρέκα τέθηκε ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, ενώ ενημερώθηκε και για την πρόσφατη κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες, στις οποίες εντάσσονται 897 επαγγέλματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, το θέμα συζήτησης επικεντρώθηκε γύρω από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάργηση όσο το δυνατόν περισσότερων γραφειοκρατικών εμποδίων και έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες, στις οποίες εντάσσονται 897 επαγγέλματα.

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας δήλωσε «έκπληκτος» για το έργο που έχει συντελεστεί. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βρούτσης είπε ότι ανέπτυξε στον Ευρωπαίο επίτροπο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε «έκπληκτος» για το έργο που έχει συντελεστεί και ότι δεν περίμενε η Ελλάδα να έχει κάνει τόσες αλλαγές, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά στη μείωση της ανεργίας κατά τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα στη μείωση της ανεργίας των νέων, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας φτάνει το 11%. Τέλος, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι δεν συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90