17/12/2014
Μετά από πέντε χρόνια μείωσης των μισθών, αυξήσεις για πρώτη φορά

 

Μετά από πέντε χρόνια δραματικής μείωσης των μισθών, για πρώτη φορά φέτος και συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο φαίνεται να μπαίνει «φρένο» στις μειώσεις των αποδοχών, ενώ το 2015 οι μισθοί εκτιμάται ότι θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το τρίτο τρίμηνο του 2014 ο γενικός δείκτης μισθών (χωρίς εποχική διόρθωση) κατέγραψε αύξηση 4,8% μετά από 16 τρίμηνα συνεχόμενης πτώσης. Μετά την εποχική διόρθωση των στοιχείων ο δείκτης μισθών αυξήθηκε κατά 2,1% ενώ θετικό πρόσημο είχε και στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά από 14 διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ
Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, στον συγκεκριμένο δείκτη έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σε ορισμένες επιχειρήσεις ο 14ος μισθός να έχει καταβληθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αντί στο τελευταίο του 2013, όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Αν ληφθεί υπόψη η διόρθωση των ημερών, τότε η αύξηση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 ανέρχεται στο 7% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2014. Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, και εδώ παρατηρήθηκε το φαινόμενο, σε ορισμένους κλάδους ο 14ος μισθός να έχει καταβληθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αντί στο τελευταίο του 2013.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Σύμφωνα, ωστόσο, με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2014 η μέση μείωση των αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι την προηγούμενη διετία. Σε ορισμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συνεχίστηκε η μείωση των αποδοχών, αλλά σε άλλες το επίπεδο των μισθών διατηρήθηκε σταθερό ή χορηγήθηκαν μικρές αυξήσεις.

Ειδικότερα, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 1,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 2% στον επιχειρηματικό τομέα.

Η πτώση φέτος αποδίδεται στις μειώσεις των αποδοχών στον τραπεζικό τομέα κατά 6,3% και κατά 1,4% στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, το μέσο κόστος εργασίας ανά μισθωτό στον επιχειρηματικό τομέα μειώθηκε κατά 3% (δηλαδή περισσότερο από τις ακαθάριστες αποδοχές), λόγω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στον επιχειρηματικό τομέα κατά 2,9 εκατοστιαίες μονάδες από 1ηw Ιουλίου 2014. Για το 2015 η ΤτΕ εκτιμά πως οι μέσες ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας θα αυξηθούν κατά 0,1%. Για το επόμενο έτος η μικρή άνοδος αποδίδεται στην πρόβλεψη για αύξηση κατά 1% στο μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα και κατά 0,4% στο Δημόσιο.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤτΕ
Επίσης, η ΤτΕ θεωρεί ότι σε κανένα κλάδο της οικονομίας δεν θα σημειωθεί πτώση των αποδοχών. Έτσι το 2015 θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν υποχωρούν οι αποδοχές, μετά από p;ente έτη διαδοχικών μειώσεων, με αποκορύφωμα το 2012, όπου οι ονομαστικές αποδοχές μειώνονται κατά 6,6% στο σύνολο της οικονομίας. Οι μέσες πραγματικές αποδοχές, αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,6%. Επίσης, μικρή αύξηση (0,6%) των μέσων καθαρών αποδοχών αναμένεται να καταγραφεί και στον επιχειρηματικό τομέα, λόγω των μεταφερόμενων επιδράσεων από τη μείωση των εργοδοτικών και των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούλιο του 2014.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90