12/12/2014
Στα ύψη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

 

Στα ύψη εκτινάσσουν οι επενδυτές τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για την τροπή των πολιτικών εξελίξεων και τη δυναμική που αναπτύσσεται για βουλευτικές εκλογές από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χθες το κόστος δανεισμού του Δημοσίου μέσω τριετών ομολόγων βρέθηκε μια ανάσα από το 11%, από περίπου 9,8% προχθές, όταν τον Ιούλιο που εκδόθηκαν οι συγκεκριμένοι τίτλοι ήταν περίπου 3,5%. Ενδεικτικό της ραγδαίας ενίσχυσης του βραχυπρόθεσμου ρίσκου που αποδίδουν οι επενδυτές στην ελληνική οικονομία είναι ότι τη Δευτέρα η απόδοση στα τριετή ομόλογα ήταν περίπου 6,5%. Εντονα ανοδικές τάσεις κυριαρχούν όμως και στις υπόλοιπες διάρκειες, με την απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου να κινείται στην περιοχή του 9,7%, από 8,7% προχθές, ενώ άνω του 9% βρέθηκε και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς, από περίπου 8,6% την Τετάρτη.

Αν και οι έντονες αυτές διακυμάνσεις γίνονται σε μια εξαιρετικά ρηχή αγορά, δηλαδή πρακτικά με ελάχιστες εντολές μικρού εύρους μπορεί να προκληθούν μεγάλες μεταβολές στις αποδόσεις, το κλίμα αναμφίβολα είναι εξαιρετικά δυσμενές για την ελληνική αγορά χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση των πορτογαλικών τριετών ομολόγων κινείται περίπου στο 1%, ενώ των αντίστοιχων ισπανικών βρίσκεται κάτω από το 1%. Όσον αφορά στο επιτόκιο των τριετών ομολόγων στην Ιρλανδία, αυτό κινείται στα επίπεδα του 0,27%, ενώ το αντίστοιχο ιταλικό στο 0,8%.

Αντιθέτως στην ελληνική αγορά το πολιτικό ρίσκο έχει ανατρέψει τη δυναμική ισορροπίας που είχε αρχίσει να καλλιεργείται από τον Απρίλιο και μετά, όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές εκδίδοντας πενταετές ομόλογο, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές προεξοφλούν πως η αναταραχή στην ελληνική αγορά ομολόγων θα αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα το επόμενο διάστημα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πότε θα μπορέσει ξανά η χώρα να ανοίξει την πόρτα των αγορών. Εδώ καθοριστική παράμετρος θα είναι πάλι οι πολιτικές εξελίξεις και οι χειρισμοί που θα ακολουθήσει η όποια κυβέρνηση προκύψει από ενδεχόμενη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές του 2015. Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών θα αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα, απαιτώντας ειδικούς χειρισμούς, ενώ ο αποκλεισμός από αυτές δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση του όποιου κυβερνητικού σχηματισμού έναντι των επίσημων πιστωτών της χώρας.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90