10/12/2014
Ξεπέρασε τα επίπεδα του 8% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

 

Έσπασε ανοδικά αυτή τη φορά τα επίπεδα του 8% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, ενώ σε άνοδο ήταν και οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών σκηνικών που διαμορφώθηκαν τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, η τιμή του δεκαετούς (λήξης 2024) υποχώρησε στα 70,15 λεπτά/ευρώ (bid) και η απόδοσή του έσπασε τα όρια του 8% και διαμορφώνονταν στο 8,19% χθες το απόγευμα. Το spread διαμορφώνονταν στις 746,3 μονάδες. Στις υπόλοιπες λήξεις, τα ομόλογα πενταετίας υποχώρησαν κατά 5,31% με απόδοση στο bid της τάξης του 7,84%, ενώ και η απόδοση (bid) των ομολόγων 30ετών εκτοξεύθηκε στο 8%. Ενδεικτικό της αναταραχής στην αγορά των ομολόγων ήταν το γεγονός ότι η καμπύλη των αποδόσεων στα τριετή και πενταετή ομόλογα ξεπέρασε αυτή των δεκαετών. Έλληνες διαχειριστές ομολόγων που συνεργάζονται και με ξένους οίκους, εκτιμούν ότι οι πωλήσεις ομολόγων δεν θα σταματήσουν πριν η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου φτάσει στα επίπεδα του 8,5%. Καθοριστική των τάσεων στην αγορά ομολόγων θα είναι η σημερινή ημέρα και το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτική ή άλλη παρέμβαση.

Αξιοσημείωτη πάντως ήταν η στάση που κράτησαν τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια για τα ελληνικά ομόλογα, αφού οι ρευστοποιήσεις τους ήταν μικρότερες από τις ρευστοποιήσεις των ελληνικών χαρτοφυλακίων. Το μικρό free float της ελληνικής αγοράς ομολόγων και το γεγονός ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα ήταν συγκεντρωμένα σε Ελληνες θεσμικούς επενδυτές απέτρεψε τις κινήσεις πανικού από ξένα χαρτοφυλάκια που περιορίστηκαν σε αμυντικές ρευστοποιήσεις. Αντίθετα, οι Ελληνες διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και τραπεζικών χαρτοφυλακίων προέβαιναν σε πιο βίαιες ρευστοποιήσεις.

Επίσης, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης «μάζεψαν» κάπως τις ρευστοποιήσεις πανικού που είχαν καταγραφεί στην αρχή της συνεδρίασης.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90