10/12/2014
Ξεκίνησε ο έλεγχος στην Αθήνα από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα

 

Σήμερα, εκτός απροόπτου, το Euro Working Group αναμένεται να καθορίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της δίμηνης παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του Μνημονίου μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε επίσημα χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Την ίδια ώρα, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα «ξεσκονίζουν» κωδικό προς κωδικό τον προϋπολογισμό του 2015 με επίκεντρο την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, τις φοροαπαλλαγές και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σε εντατικές συσκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποτιμώνται όλα τα μεγέθη για το δημοσιονομικό κενό του 2015, που παραμένει μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις της τρόικας, με την ελληνική πλευρά να έχει προτείνει μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ για τα οποία όμως οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις, καθώς το εκτιμούν περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Εκθεση
Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση από την τρόικα διεξάγεται πλέον στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων, γεγονός που διατηρεί σε αμφιβολία αν και πότε τελικά θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Η τρόικα θα συντάξει έκθεση στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και θα την καταθέσει στο Eurogroup. Πρόκειται για μια διαδικασία απαραίτητη για την έγκριση της παράτασης τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σχετικά με την επικύρωση της παράτασης του προγράμματος από ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Επίσης ο EFSF θα πρέπει να αποφασίσει για τη διατήρηση του δικαιώματος εκταμίευσης του 1,8 δισ. ευρώ που απομένει από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, αλλά και για τα 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης. Εκτιμάται ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους πιθανότατα θα είναι έτοιμη στα τέλη Φεβρουαρίου. «Θεωρητικά» έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις για την προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL).

Β. Σόιμπλε: Ναι στην προληπτική γραμμή
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε θετικός στη δυνατότητα χορήγησης μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης προς την Ελλάδα στο τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ τόνισε πως δεν θα απαιτηθούν γι΄ αυτό νέα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να σημειωθεί πως στόχος είναι για τη νέα προληπτική γραμμή να χρησιμοποιηθούν περίπου 9 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΧΣ και παράλληλα να υπάρξει αντίστοιχος μηχανισμός και από την πλευρά του ΔΝΤ, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην αναγκαστούν να ζητήσουν εγκρίσεις πρόσθετων κεφαλαίων για την Ελλάδα από τα Κοινοβούλιά τους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «η Ελλάδα έχει αιτηθεί για μία παράταση του προγράμματος. Η εφαρμογή θα είναι περιορισμένη σε μία παράταση δύο μηνών -θα το θέσουμε στην Bundestag την επόμενη εβδομάδα, θα το συζητήσουμε και ελπίζω να το συμφωνήσουμε. Εάν άλλα κράτη-μέλη συμφωνήσουν, θα έχουμε μία παράταση. Στη συνέχεια μπορεί να καταλήξει σε μία πιστωτική γραμμή τον Φεβρουάριο, αλλά δεν θα χρειαστούμε νέα χρήματα».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε θετικά τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας που καταβάλλουν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Πιστεύω ότι για να επιλέξει την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς έχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας στις δύο επόμενες βδομάδες», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει στο έργο των ελληνικών αρχών προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημοσιονομικό κενό, αλλά και να υπάρξει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις.

Φοροδιαφυγή
Παρεμβάσεις εναρμόνισης της φορολογικής πολιτικής με τις διεθνείς «καλές πρακτικές» αναζητά ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, προσδιορίζοντας τα πεδία ενδεχόμενων αλλαγών σε δράσεις καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αλλά και στην «αποκατάσταση αδικιών».Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την απόφαση η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να παραδώσει δωδεκάμηνο σχέδιο δράσης, το οποίο να περιλαμβάνει «τον εντοπισμό πεδίων παρέμβασης για την εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις διεθνείς καλές πρακτικές, με τις κοινοτικές οδηγίες και με τους βασικούς επιχειρησιακούς στόχους του υπουργείου περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και αποκατάστασης αδικιών».

Δημοσιονομικό κενό

Σε εντατικές συσκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποτιμώνται όλα τα μεγέθη για το δημοσιονομικό κενό του 2015, που παραμένει μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις της τρόικας, με την ελληνική πλευρά να έχει προτείνει μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ, για τα οποία όμως οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις, καθώς το εκτιμούν περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Η τρόικα θα συντάξει έκθεση στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και θα την καταθέσει στο Eurogroup.

H έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους πιθανότατα θα είναι έτοιμη στα τέλη Φεβρουαρίου. «Θεωρητικά» έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις για την προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL).

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90