09/12/2014
Περίπου 630 εκ. η ελληνική συνεισφορά στο Ταμείο Εκκαθάρισης Τραπεζών

 

Το σχετικά μικρό ποσό των 629 εκατομμυρίων ευρώ ενδέχεται να συνεισφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στο Ταμείο Εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ως πηγή εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ακριβές μέγεθος της ελληνικής συνεισφοράς δεν έχει οριστικοποιηθεί
, δεδομένου ότι το έγγραφο περιέχει τέσσερις διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού, οι οποίοι όμως δεν έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της Δευτέρας στο Eurogroup, που έχει αλλεπάλληλες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters, το μεγαλύτερο «βάρος» για τη χρηματοδότηση του Ταμείου θα επωμιστούν οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να δώσουν 15,479 δισ. ευρώ, ακολουθούμενες από τα γερμανικά ιδρύματα, που θα συνεισφέρουν 15,352 δισεκατομμύρια.

Με άλλα λόγια, οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κοινού νομίσματος θα καλύψουν πάνω από το 55% της δύναμης του Ταμείου.

Πάνω από 5,8 δισ. αναμένεται να προσφέρουν οι τράπεζες της Ιταλίας, ενώ περίπου 5,3 δισ. θα καταβάλουν τα ισπανικά ιδρύματα. Στα 113,8 εκατομμύρια εκτιμάται η προσφορά του κυπριακού τραπεζικού κλάδου.

Το έγγραφο της Κομισιόν τοποθετεί τη συνολική «δύναμη πυρός» του Ταμείου εκκαθαρίσεων (γνωστό ως Single Resolution Fund), στα 55,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν σταδιακά, έως το 2024, από εισφορές των τραπεζών της ευρωζώνης.

Το τελικό ποσό θα αντιστοιχεί στο 1% των μη εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, που τηρούνται στις τράπεζες των κρατών του ευρώ.

Το SRF θεωρείται ένας από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, και έχει ως στόχο να συμβάλει στην αποσύνδεση προβληματικών τραπεζών από υπερχρεωμένα κράτη.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90