06/12/2014
Βενιζέλος: Προώθηση αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

 

Προώθηση αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία «αποκάλυψε» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος. Η κυβέρνηση υποχωρώντας στις απαιτήσεις της τρόικας φαίνεται ότι δρομολογεί κούρεμα των προσαυξήσεων και προστίμων και δέχεται τη δημιουργία «μηχανισμού επαλήθευσης» που θα εγκρίνει την υπαγωγή εταιρειών στη ρύθμιση.

Δηλαδή δεν θα διαγράφεται πλέον ως και το 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων, αλλά η επιχείρηση που υπάγεται στη ρύθμιση θα καλείται να εξοφλήσει το «κεφάλαιο της οφειλής συν ένα λογικό επιτόκιο» όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη σχετικά με τα «περιβόητα» - όπως τα αποκάλεσε προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία τους- μέτρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι συζητούνται βελτιώσεις οργανωτικές. «Υπάρχουν όμως βελτιώσεις οργανωτικές, υπάρχουν σημεία τα οποία πράγματι δεν θίγουν κανέναν, γιατί αφορούν πολύ μικρές ηλικίες» είπε.

Τα παραπάνω προφανώς θα περιληφθούν στο νόμο με όλα τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου θα επιτρέψει την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων από ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά και την έναρξη της διαδικασίας για την εξασφάλιση προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Ο κ. Βενιζέλος υπονόησε ότι αυτή τη φορά δεν χρειάζονται σκληρά μέτρα, ακριβώς γιατί εδώ και πέντε χρόνια έγιναν τόσα πολλά. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ξέρω όμως την αγωνία γύρω από τα περιβόητα «μέτρα», γιατί πέντε χρόνια τώρα η χώρα βρίσκεται στην περιδίνηση μιας διαρκούς συζήτησης για μέτρα και άλλα μέτρα κι έχουν ήδη ληφθεί βέβαια πάρα πολλά μέτρα και οι θυσίες είναι υπέρμετρες. Αλλά τώρα έχουμε ξεκαθαρίσει τα πράγματα, γιατί ο λαός μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό με τα επιτεύγματά του.»

Επίσης για άλλη μια φορά απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και νέων φόρων.

«Έχουμε λοιπόν πει και το ξαναλέμε και το ξαναλέω: Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν πρόκειται να υπάρξει και δε θα υπάρξει περικοπή μισθών και συντάξεων, δε θα υπάρξουν νέοι φόροι που αφορούν τον πολίτη».

Αποκαλύψεις με τη μορφή ερωτήσεων


Τις παραπάνω «αποκαλύψεις» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τις έκανε μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης σε αναφορά του για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα μέτρα που συζητά η ελληνική κυβέρνηση και υπό τη μορφή ερωτήσεων: 

Ειδικότερα είπε πως δεν «πρόκειται φυσικά να καταργηθούν ευνοϊκά μέτρα, ευνοϊκά για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για το δημόσιο ταμείο, σε σχέση με τις δόσεις».

»Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης, όταν μια επιχείρηση με μεγάλες οφειλές ζητάει να ενταχθεί στο σύστημα, δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει και να διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη ένταξης στο μηχανισμό αυτό;»

» Δεν πρέπει να στηρίξουμε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί οφειλέτες ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια σειρά από κίνητρα; Δεν πρέπει να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα του δημοσίου σε σχέση τουλάχιστον με το βασικό ποσό της οφειλής, γιατί υπάρχουν παραλογισμοί ιστορικά σε σχέση με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά το κεφάλαιο κι ένα λογικό επιτόκιο δεν πρέπει να προστατεύεται ως οφειλή απέναντι στο κράτος, ως αξίωση του κράτους;»

«Βελτιώσεις οργανωτικές» στο Ασφαλιστικό

Για το θέμα του Ασφαλιστικού ο κ. Βενιζέλος σημείωσε «κι επειδή ξέρω ότι υπάρχει και μεγάλη αγωνία για το Ασφαλιστικό, υπάρχει μια ισχύουσα νομοθεσία, η οποία αναπτύσσεται εφαρμόζεται σταδιακά χρόνο-χρόνο. Μπορούμε με ποσοστό ανεργίας 27% με τα έσοδα των ταμείων μειωμένα επειδή έχουμε δυσκολίες στο μηχανισμό είσπραξης αλλά κι επειδή υπάρχει ανεργία, χωρίς αναλογιστικές μελέτες να προχωρήσουμε σε αλλαγές τέτοιες; Εδώ οι αλλαγές αυτές επωάζονται σε άλλες χώρες δεκαετίες ολόκληρες.»

» Υπάρχουν όμως βελτιώσεις οργανωτικές, υπάρχουν σημεία τα οποία πράγματι δεν θίγουν κανέναν, γιατί αφορούν πολύ μικρές ηλικίες. Φυσικά δεν μπορείς να αλλάξεις τη ρύθμιση γι΄ αυτούς που είναι μέσα στην παραγωγή, γι΄ αυτούς που είναι μεσήλικες. Υπάρχουν κάποιες ηλικίες όμως που έχουν μπροστά τους μια ζωή ολόκληρη κι εκεί μπορεί κανείς να λάβει αν μη τι άλλο υπόψιν του το προσδόκιμο επιβίωσης, τον μέσο όρο ηλικίας».

«Ζητάμε μικρό αντίδωρο από τα ξενοδοχεία»

Αναφερόμενος στο θέμα της αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Δεν μιλάμε για πιθανή αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αυτό είναι κάτι που αφορά τους επισκέπτες της χώρας, τον τουρισμό. Το γεγονός ότι στηρίξαμε το τουριστικό προϊόν, την τουριστική βιομηχανία, με μια πολύ σημαντική μείωση την περίοδο της κρίσης από το 2010 έως το 2015 και τώρα μπορούμε να ζητήσουμε ένα μικρό αντίδωρο προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

Την αναφορά του αυτή στα μέτρα που συζητούνται με την τρόικα ο κ. Βενιζέλος έκλεισε με έμμεση επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλοι όμως τώρα θα τεθούν προ των ευθυνών τους γιατί, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, αλήθεια θέλουν οι πολίτες να ακούνε. Την αλήθεια τους λέμε, η αλήθεια έχει και δυσάρεστες απόψεις. Η αλήθεια συνδέεται με την ευθύνη. Η σχέση δημοκρατίας–αλήθειας και οικονομικής κρίσης είναι ένα τρίγωνο που πρέπει να το σπάσουμε, να μην μετατραπεί σε φαύλο κύκλο».

«Δεν υπάρχει παράταση του προγράμματος»

Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο, τόνισε ο κ. Βενιζέλος προς απάντηση όσων μιλούν για παράταση του προγράμματος.

«Κι επειδή ακούω διάφορους να μιλάνε για 'παράταση του προγράμματος' [...] πρόγραμμα σημαίνει δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο δάνειο δεν θέλει να δώσει, δεν χρειάζεται να δώσει, η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αρκούν και υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας και ταυτόχρονα μειώνουν και το δημόσιο χρέος» είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:

«Άρα, δεν μπορεί να μιλάμε για νέο πρόγραμμα όταν δεν υπάρχει νέο δάνειο, μιλάμε για μία τεχνητή επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης, η οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δε συνιστά νέο μνημόνιο, νέα τρόικα και κυρίως νέο πρόγραμμα. Είναι άλλο οι τεχνητές διαδικασίες κι άλλο η ουσία, που είναι ένα νέο δάνειο ίσον ένα νέο πρόγραμμα».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν τις 15 Δεκεμβρίου, το ορόσημο που έθεσε και το Euroworking Group, και εξηγώντας τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα αλλά και τι θα απαιτηθεί στη συνέχεια, είπε:

«Τώρα λοιπόν είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας. Η τρόικα πιστεύω θα επιστρέψει κι αυτό είναι το μήνυμα και του χθεσινού EuroWorking Group, της συνάντησης δηλαδή των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών. Κι έχουμε τη δυνατότητα πράγματι πριν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου, να έχουμε μία τεχνική συμφωνία των επιτελείων.»

» Θα απαιτηθεί μετά ένας νόμος για τις λεγόμενες 'προαπαιτούμενες ενέργειες' και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση και στο μεταξύ θα έχει υποβληθεί -και είμαι βέβαιος θα έχει εγκριθεί- η ελληνική πρόταση να αλλάξουμε καθεστώς, να πάμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Εξήγησε δε ότι η χώρα θα έχει την αυτονομία να αποφασίσει η ίδια αν θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα της προληπτικής γραμμής, «γιατί το κριτήριό μας είναι τα επιτόκια δανεισμού κι εφόσον η αγορά μας δίνει καλά επιτόκια δανεισμού δεν έχουμε κανένα λόγο να ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς στήριξης. Αυτή είναι η αυτονομία της χώρας, αυτό είναι που συμβαίνει για κάθε χώρα μικρή και μεγάλη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ. Βενιζέλος.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90