04/12/2014
Παρέμβαση εισαγγελέα λόγω των καταγγελιών για τις υψηλές τιμές πετρελαίου στην Ελλάδα

 

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν καταγγελίες για τις τιμές στα πετρελαιοειδή, που παραμένουν υψηλές. Με εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τις υψηλές τιμές πώλησης στην αγορά των πετρελαιοειδών, παρά την πτώση διεθνώς της τιμής του πετρελαίου. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Γκύζη με εντολή να διαπιστώσει αν στην υπόθεση προκύπτει η τέλεση του αδικήματος της αισχροκέρδειας ή άλλων πλημμελημάτων.

Πτώση κατά 20% των τιμών βενζίνης στην Ελλάδα

Στα χαμηλά επίπεδα του 1,5 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα η τιμή της βενζίνης, ενώ σε πολλά πρατήρια η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,46-1,47 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας πτώση κατά 20% περίπου, όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει υποχωρήσει πάνω από 40% από τα υψηλά του και κατά 36% μέσα στο 2014.
Σημειώνεται πως η πτώση των τιμών είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας υποχώρησης της τιμής του αργού, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής και της διαφαινόμενης τάσης για περαιτέρω μείωση των τιμών και σταθεροποίησή τους κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές που πληρώνουν για τη βενζίνη οι Έλληνες καταναλωτές μειώθηκαν κατά 20% τους τελευταίους έξι μήνες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετακινηθεί στην 13η θέση - οκτώ θέσεις χαμηλότερα - στην κατάταξη 61 χωρών από το πρακτορείο Bloomberg με βάση τη μέση τιμή πώλησης της βενζίνης. Η μέση τιμή για ένα γαλόνι (σ.σ.: αντιστοιχεί σε 3,79 λίτρα) βενζίνης στην Ελλάδα ανέρχεται σε 7,06 δολάρια (σ.σ.: περίπου 1,50 ευρώ ανά λίτρο), σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Νορβηγία, όπου ένα γαλόνι κοστίζει 9,26 δολάρια, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η Τουρκία με μέση τιμή 8,44 δολάρια και η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με το Χονγκ Κονγκ (8,12 δολάρια), την Ιταλία (8,11 δολάρια) και την Ολλανδία (8,07 δολάρια).

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα, όπου η βενζίνη πωλείται μόλις 0,04 δολάρια το γαλόνι.

Πολύ χαμηλές είναι οι τιμές πώλησης και στη Σαουδική Αραβία (μέση τιμή 0,45 δολάρια), το Κουβέιτ (0,79 δολάρια), την Αίγυπτο (1,38 δολάρια) και το Ιράν (1,42 δολάρια).

Στην κατάταξη των χωρών, επίσης από το Bloomberg, με βάση το κόστος για την αγορά ενός γαλονιού βενζίνης ως ποσοστού του μέσου ημερομισθίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ των 61 χωρών.

Ανοδικά κινείται το Brent

Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 92 σεντς την Τετάρτη 3-12-2014, φθάνοντας στα 71,46 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.  Το μεσημέρι της Τετάρτης διαπραγματευόταν με κέρδη 0,79% στα 71,10 δολ. Την Τρίτη  «έπεσε»  κατά 2 δολάρια και έκλεισε στα 70,54 δολάρια.  Οι τιμές  του πετρελαίου σημειώνουν πτώση κατά 36% εντός του 2014.

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει όμως αρνητικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των εταιρειών εμπορίας στην Ελλάδα, κυρίως τον Νοέμβριο, λόγω των αποθεμάτων που υποχρεούνται εκ του νόμου να διατηρούν και τα οποία έχουν αγοραστεί σε πολύ υψηλές τιμές.

 

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90