28/11/2014
Παράταση του μνημονίου για 6 μήνες ακόμα

 

«Οι συζητήσεις στο Παρίσι ήταν δύσκολες αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής της τελικής διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μ. Μαξίμου και επισήμανε την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό πολιτικό κλίμα. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, το δημοσιονομικό κενό είναι μια θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού», ότι «έχει αποδειχτεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο» και ότι «άρα υπάρχει μια πολυετής εμπειρία που ενισχύει τη θέση μας».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει εξάμηνη παράταση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει 31 Δεκεμβρίου, ότι σκοπός είναι και η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου, για να προσθέσει ότι «αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί». Κατά την αποχώρησή του από το Μ. Μαξίμου, μετά τις δηλώσεις του, ερωτηθείς σχετικά με τη διάρκεια ενδεχόμενης παράτασης, λόγω τεχνικών λόγων, του υφιστάμενου προγράμματος πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα μπορούσε να αφορά εβδομάδες ή μερικές ημέρες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι ενημέρωσε τους δύο αρχηγούς για τις διαβουλεύσεις στο Παρίσι. «Καλά πήγε. Είχαμε πρόοδο. Δεν κλείσαμε τα θέματα. Συνεχίζουμε», ανέφερε, ενώ για το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι «μπορεί να υπάρξει για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για τεχνικούς λόγους».

Διαφωνία στο Παρίσι

Οι συζητήσεις στο  Παρίσι δεν κατέληξαν σε συμφωνία και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και τηλεδιασκέψεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του Παρισιού δεν κατέληξε σε συμφωνία αν και υπήρξε σύγκλιση σε πολλά θέματα κυρίως λόγω της στάσης του ΔΝΤ, που επιμένει στις αιτιάσεις του για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Πίσω από αυτή την στάση διαβλέπουν την πρόθεση του ΔΝΤ να μην αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και από την Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα καλυφθούν χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων και επικαλείται τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν πάλι υπήρχε διαφωνία, αλλά τελικά η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της όπως πιστοποιούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 και 2014 που μάλιστα επιτεύχθηκαν νωρίτερα από τις προβλέψεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα επιμείνει προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές που να μην επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία και να μην υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας η οποία ανέκαμψε και έχει ήδη μπει σε φάση ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Στόχος είναι πάντα μία συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου ή σε κάθε περίπτωση πριν από την προεδρική εκλογή και χωρίς να υπάρξει εμπλοκή στις υποχρεώσεις της χώρας.

Συνεχίζεται ο διάλογος

«Σημεία σύγκλισης» και «σημεία απόκλισης» συνέθεσαν τις πολύωρες συζητήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους της τρόικας, την Τρίτη και την Τετάρτη, στο Παρίσι. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων πάντως, αποτέλεσε το μοναδικό σημείο απόλυτης σύγκλισης των δύο πλευρών: «θα συνεχίσουμε εντατικά το διάλογό μας με τις αρχές και εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την αναχώρησή του χθες το μεσημέρι από τη «Βίλα Σαίντ». Ο ίδιος μάλιστα, χαρακτήρισε τις ομιλίες «έντονες και εποικοδομητικές».
 
Η ελληνική πλευρά μιλάει περισσότερο για «δύσκολες» και «σκληρές» διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας όμως και την «πρόοδο» που ήδη σημειώθηκε προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία της αξιολόγησης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών, το κυρίαρχο αίσθημα είναι ότι στο Παρίσι «έγινε ένα σημαντικό βήμα», μπήκε ακόμα «ένα πετραδάκι» στην προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση, το λεγόμενο «review». Κάναμε σημαντική πρόοδο σε αρκετά θέματα. Η πρόοδος βέβαια είναι σε άλλα θέματα μεγαλύτερη και σε άλλα μικρότερη, τα βάλαμε όλα στο τραπέζι και όλα συζητήθηκαν» υπογραμμίστηκε. Το δημοσιονομικό ήταν κύριο θέμα των συζητήσεων, και για το οποίο υπήρξε «αρκετή σύγκλιση» ανάμεσα στις δύο πλευρές «χωρίς όμως να έχει τελειώσει οριστικά». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «η τρόικα δεν ανέφερε νούμερα αυτή τη φορά» για το δημοσιονομικό κενό και τη διαφορά (των σχεδόν 2 δισ. ευρώ) που έχει με την ελληνική κυβέρνηση. συμφωνίας.

WSJ: Παράταση του ελληνικού προγράμματος για 6 μήνες

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας βλέπουν την επέκταση του ελληνικού προγράμματος για έως και έξι μήνες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο δηλώσεις δύο αξιωματούχων της Ευρωζώνης χθες, μετά το πέρας των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Η τρόικα - Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - κλίνει προς μία εξάμηνη παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος. Το ΔΝΤ και η Γερμανία στηρίζουν την άποψη αυτή, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Για να λάβει την παράταση του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τη ζητήσει επίσημα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος, καθώς αυτό θα δώσει επαρκή χρόνο στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης για την έγκριση της παράτασης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και στην περίπτωση της αίτησης, που τώρα φαίνεται απίθανη, για μία νέα προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον οι πιστωτές της Ελλάδας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση έγκαιρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Μία άλλη επιλογή, εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, είναι να δοθεί στην Ελλάδα μία «τεχνική» παράταση του προγράμματός της για έναν μήνα και να λάβει τον Φεβρουάριο την προληπτική πιστωτική γραμμή, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90