26/11/2014
Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στις περικοπές κοινωνικών δαπανών

 

Αρνητική πρωτιά κατέκτησε η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ως προς τη μείωση των κοινωνικών δαπανών εκφρασμένες σε ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Οργανισμού, η Ελλάδα είναι η χώρα που προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών της δαπανών μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Από το 2012 που οι κοινωνικές δαπάνες είχαν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους (26,12% του ΑΕΠ), το 2014 υποχώρησαν περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και διαμορφώθηκαν στο 24%. του ΑΕΠ.

Το 2007, έτος που ξεκινάει τη μελέτη τους ο ΟΟΣΑ, οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα ήταν στο 21,47% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη 5ετία αυξήθηκαν κατά 4,65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Δηλαδή, στα πρώτα χρόνια της ύφεσης (ξεκίνησε το 2008) οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ενισχύονται, καλύπτοντας σε κάποιο βαθμό τις εισοδηματικές απώλειες λόγω της ύφεσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ομως τα δύο τελευταία χρόνια υποχώρησαν σημαντικά και με γρήγορο ρυθμό.

Πάντως, ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα το 2014 παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Κατά μέσο όρο οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο 21,62%. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση με τις υψηλότερες δαπάνες μεταξύ των 34 χωρών που εξετάζει ο ΟΟΣΑ στη συγκεκριμένη έκθεσή του.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90