25/11/2014
Με την εμπορική αξία θα βγαίνουν στους πλειστηριασμούς τα ακίνητα από τέλος του 2015

 

Με την εμπορική τους αξία θα βγαίνουν στους πλειστηριασμούς τα ακίνητα από το τέλος του 2015, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ανατρέπει όσα είχαν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους δανειολήπτες, πως ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του για ένα κομμάτι ψωμί. Η διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπ. Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Capital.gr, ενώ αποτελεί μια  δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει ουδεμία αναφορά από το υπουργείο σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτό δεν ειπώθηκε ούτε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του νομοσχεδίου , αντίθετα  προβλήθηκε ως επιτυχία ότι ο πλειστηριασμός θα ξεκινάει από τα 2/3 και όχι το 1/3 της αξίας του, όπως ζητούσε η τρόικα. Μόνο που τότε μιλούσαμε για αντικειμενικές αξίες και όχι εμπορικές, οι οποίες ως γνωστόν έχουν κατακρημνιστεί.

Τι λέει

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανατρέπονται όσα είχαν ανακοινωθεί για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Έτσι τιμή εκκίνησης δεν θα είναι η αντικειμενική αξία του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου αλλά η εμπορική αξία όπως αυτή θα προκύπτει από την εκτίμηση ειδικού συστήματος. Η ρύθμιση θα ισχύει από το τέλος του 2015 και μέχρι τότε οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με τις αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή όπως λέγεται, απλώς δίνεται μια παράταση και από το τέλος του 2015 «θα βγαίνουν στο σφυρί αντί πινακίου φακής».
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης : «Μέχρι τη δημιουργία του συστήματος υπολογισμού των εμπορικών αξιών για τον  υπολογισμό της αξίας του ακινήτου, υπόψιν λαμβάνονται οι αντικειμενικές αξίες, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς (εκκίνησης) ορίζεται στα 2/3 αυτής, όπως και κατά το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Στο σύστημα αυτό αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την ομιλία του στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση στις 9 Οκτωβρίου τονίζοντας την διαπραγματευτική επιτυχία της χώρας μας.

Έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις και έναντι των θέσεων της τρόικας που ζητούσε: α) τον καθορισμό της αξίας του προς πλειστηριασμό ακινήτου βάσει της εμπορικής αξίας του από την έναρξη εφαρμογής του νέου κώδικα, και β) τιμή εκκίνησης ίση με το 1/3 της εμπορικής αξίας, έγιναν δεκτές οι θέσεις της χώρας μας. Σύμφωνα με αυτές ορίζεται τιμή εκκίνησης πλειστηριασμού τα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου η οποία υπολογίζεται βάσει αδιάβλητου συστήματος που αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες τις αγοράς ενώ μέχρι να δημιουργηθεί το σύστημα αυτό (τέλος του 2015) θα ισχύει το υπάρχον σύστημα της αντικειμενικής αξίας.

Μόνο κατά το χρονικό διάστημα αυτό, αν ο πλειστηριασμός δεν ήταν επιτυχής, λόγω ελλείψεως προσφορών, επαναλαμβάνεται σε 14 ημέρες με τιμή εκκίνησης το 50% της αντικειμενικής αξίας. Το ίδιο αποτέλεσμα  θα υπήρχε και με το υπάρχον σύστημα δεδομένης της αποτυχίας του πρώτου πλειστηριασμού που αναπόδραστα θα οδηγούσε σε θέση χαμηλότερης τιμής από το δικαστήριο για τον επόμενο πλειστηριασμό.

Οι ως άνω διαδικασίες ενισχύονται με την καθιέρωση των κλειστών προσφορών αλλά και του  ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ορισθούν με ΠΔ που θα διαμορφωθεί άμεσα μετά την ψήφιση του νέου ΚΠολΔ,  ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα χειραγωγούμενων πλειστηριασμών (κοράκια).

Η τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι στα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Πάντως μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει καμιά αναφορά σε τέτοια αλλαγή του υπολογισμού της αξίας».

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90