19/11/2014
Νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ζητάει η τρόικα

 

Φουσκώνουν τις απαιτήσεις τους οι δανειστές, ζητώντας πλέον συγκεκριμένη λίστα μέτρων με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα εγγυηθεί ότι θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει για το 2015.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο Capital.gr, ότι το δημοσιονομικό κενό υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως τονίζουν “ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές μέγεθος, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες”.

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, η βάση εκκίνησης για το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους είναι τα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο ακόμα δεν έχει υπολογιστεί η απώλεια των εσόδων που θα προκληθεί από τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και η απόκλιση των εσόδων που παρουσιάστηκε στο δεκάμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σε αυτό το κλίμα η τρόικα έχει στείλει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να στείλει λίστα η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει και το επιπλέον δημοσιονομικό κενό το οποίο προκύπτει από την απώλεια εσόδων όπως εκτιμά η τρόικα.

Αν και χθες έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με θέμα την κατάθεση του προϋπολογισμού την Παρασκευή, τίποτα δεν έχει κλείσει, έστω και αν όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών οι συνομιλίες πήγαν καλά και θα συνεχιστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τεράστια την απόσταση που υπάρχει μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι και αυτή τη φορά το τελικό μέγεθος θα κριθεί όταν κάτσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όπως έχει γίνει και τις προηγούμενες φορές η τρόικα θα αποδεχθεί τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης έλεγε ότι “είναι εσφαλμένες οι προβλέψεις της τρόικας για το ύψος του δημοσιονομικού κενού το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα”, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αποδεικνύουν ότι και τα έσοδα θα βελτιωθούν αλλά και τα ληξιπρόθεσμα θα περιοριστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αποδέχεται δημοσιονομικό κενό ύψους 900 εκατ ευρώ για την επόμενη χρονιά το οποίο θα καλυφθεί πλήρως από τη διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και το 2015, καθώς αναμένεται να φέρει περί τα 800εκατ ευρώ, αλλά και την αύξηση των εσόδων εξαιτίας της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,9% το 2015. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι απαιτήσεις της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων δεν έχουν “επαφή με τις πραγματικές ανάγκες”.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χαρακτηριστικά ότι “δεν μας επηρεάζουν οι εκτιμήσεις της τρόικας για το ύψος του δημοσιονομικού κενού” και σημειώνουν ότι ο προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3%, χωρίς να περιλαμβάνει πρόβλεψη δημοσιονομικού κενού για το 2015.

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90