18/11/2014
Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την επιστροφή της τρόικας

 

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 48 ώρες για την επιστροφή της τρόικας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμπόδιο στην διαπραγμάτευση είναι το θέμα του δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2015. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ακόμη ότι διεξάγονται συστηματικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και ότι εκτίμηση είναι πως το βασικό θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο.

Στελέχη της τρόικας εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής τους στην Αθήνα, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το Εurogroup της  8ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο προϋπολογισμό θα προβλέπεται η επίτευξη του στόχου 3% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και η υπέρβαση φέτος στο 1,8% του ΑΕΠ. Για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει "παρεμβάσεις" σε ΔΕΚΟ και  ΟΤΑ που οδηγούν σε εξοικονομήσεις από 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει (χωρίς την έγκριση της τρόικας) το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ως το τέλος της εβδομάδας.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, επισήμανε τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε χθεσινό άρθρο του για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. «H Ελλάδα μετά από χρόνια στασιμότητας και ύφεσης, μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι συνεχίζονται και ότι αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε στη συνέχεια τα όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Συνάντηση Σαμαρά - Χαδούβελη

Συνάντηση δύο ωρών είχε το απόγευμα της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. «Κάναμε μια ενδελεχή κουβέντα για όλα. Η διαπραγμάτευση προχωράει» ανέφερε ο υπουργος σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης. Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών και σε ερώτηση πότε θα επιστρέψει η τρόικα, απάντησε: «Ακόμα δεν το ξέρουμε». Επιπλέον, ύστερα από σχετική ερώτηση, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε: «Θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα». Ερωτηθείς δε αν αισθάνεται ότι τον «άδειασαν», απάντησε «όχι».

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90