13/11/2014
Ηλεκτρονικά η ενδικοφανής προσφυγή από το 2015

 

Οι χιλιάδες φάκελοι με ενδικοφανείς προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ, αλλά και κατά εκκαθαριστικών άλλων φόρων που έχουν «πνίξει» τις εφορίες, έχουν προκαλέσει «μίνι - πανικό» στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιο  όγκο υποθέσεων.

Σε μια προσπάθεια να διαχειρισθεί την κατάσταση η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου αποφάσισε την άμεση δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος υποστήριξης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών που θα διασυνδέεται μάλιστα με τα Δικαστήρια και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Για τον σκοπό αυτό η κ. Σαββαΐδου σύστησε ειδική 8μελή ομάδα που θα πρέπει έως τα τέλη Ιανουαρίου 2015 να καταγράψει όλες τις μηχανογραφικές ανάγκες της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, στα πλαίσια της υποβολής, διαχείρισης και παρακολούθησης των ενδικοφανών προσφυγών, αλλά και στα πλαίσια διαχείρισης των ένδικων βοηθημάτων που ασκούνται από την ΓΓΔΕ ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Η ομάδα εργασίας αφού θα καταγράψει τις επιχειρησιακές ανάγκες και τη ροή εργασιών της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και αφού εξετάσει τα υφιστάμενα συστήματα της ΓΓΔΕ, αλλά και αντίστοιχες εφαρμογές του εξωτερικού, θα διερευνήσει τη δυνατότητα:

  • Να υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων οι ενδικοφανείς προσφυγές.
  • Να εκδίδονται και να υπογράφονται ηλεκτρονικά οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.
  • Να κοινοποιούνται ηλεκτρονικά οι αποφάσεις αυτές.
  • Να υπάρχει απευθείας σύνδεση της εφαρμογής με τα Δικαστήρια και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
  • Να υπάρχει διασύνδεση του ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος με τα υπάρχοντα μηχανογραφικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών (TAXIS, ELENXIS, κ.τ.λ.).

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90