13/11/2014
Συνταγματικός ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

 

Συνταγματική και νόμιμη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, τη δεύτερη απόπειρα της πολιτείας για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας , έκρινε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  ότι ο νόμος 4178/2013 δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη, θεωρώντας αντισυνταγματική και μη νόμιμη μια μόνο διάταξη του επίμαχου νόμου.

Η συγκεκριμένη όμως διάταξη , που αφορά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που είχαν κριθεί κατεδαφιστέα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση είχε φροντίσει ήδη το ΥΠΕΚΑ να αποσύρει με τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μάλιστα η απόσυρση της διάταξης αυτής είχε προαναγγελθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον των δικαστών , από την εκπρόσωπο του δημοσίου. Η συγκεκριμένη διάταξη λέει το ΣτΕ πως προσκρούει στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.  

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), αποφάνθηκε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αυθαίρετη δόμηση, που προβλέπει  την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Στο  ΣτΕ είχαν προσφύγει  τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την  νομιμοποίηση  των αυθαιρέτων, ενώ  υποστήριζαν ότι  ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός κατά το κεφάλαιο που προβλέπει, την  εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων κ.λπ.

Έκρηξη

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον ν. 4014/11  την προηγούμενη δηλαδή απόπειρα να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα. Χαρακτηριστικό δε της συζήτησης για την υπόθεση του δεύτερου νόμου ήταν η «έκρηξη οργής» του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και προέδρου της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Σωτ. Ρίζου ο οποίος είπε πως «στα πολιτισμένα κράτη δεν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση».

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90