11/11/2014
Eurogroup: Μεταμνημόνιο με ασφυκτικό έλεγχο της Ελλάδας

 

Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός προληπτικού «πλέγματος προστασίας» της Ελλάδας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015, κινείται το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι στο Eurogroup έγινε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων για την «επόμενη ημέρα» από την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, στο τέλος του έτους. Ο ίδιος τόνισε ότι το Eurogroup στηρίζει σθεναρά την πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα μια «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» (ECCL), εφόσον η χώρα ολοκληρώσει με επιτυχία την τρέχουσα αξιολόγηση ως το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς αν το ΔΝΤ εμπλέκεται στη λύση που υποστηρίζει το Eurogroup, απάντησε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας με την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, τόνισε ότι θα υπάρχουν και ότι σε αυτή τη φάση αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση και το ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό θα υπάρξει "κενό", το οποίο οι αγορές θα λάβουν υπόψη τους.

«Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι απομένουν προς εκταμίευση για την Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα).

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η λεγόμενη «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» που εξετάζεται να δοθεί στην Ελλάδα μετά το τέλος του έτους, θα δίνει ένα «μαξιλάρι» βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποιους στόχους, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει.
Πρόκειται για μια «νέα σχέση» με μειωμένη εποπτεία από τους δανειστές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» θα έρθει μετά από αυτή την ενδιάμεση περίοδο που θα διαρκέσει έξι έως 12 μήνες.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι η εμπλοκή του, αλλά και το αν θα παίξει ρόλο χρηματοδότη, βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση, κυβερνητικές πηγές παραδέχτηκαν ότι υπάρχει πίεση να ολοκληρωθεί με επιτυχία ως την 8η Δεκεμβρίου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Να παραμείνει η Αθήνα υπό ασφυκτικό έλεγχο»

                                                                    
Για την ευρωζώνη είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί ο έλεγχος των δημοσιονομικών της Ελλάδας ακόμη κι αν αυτό έθετε σε κίνδυνο την επανεκλογή του Σαμαρά σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Προς ένα τρίτο πακέτο στήριξης; Η σκληρή εκδοχή των σεναρίων για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο φαίνεται να επικρατεί στις Βρυξέλλες αλλά και στο Βερολίνο σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες, που σημειώνουν ότι αυτή τη στάση επιβάλουν η λογική και ο πραγματισμός, μιας και έξι χρόνια μετά την κρίση η χώρα δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των επενδυτών, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Υπερτερεί το συμφέρον της ευρωζώνης από την επανεκλογή Σαμαρά»


H εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αξιολογώντας το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup και επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει τους μηχανισμούς από μέσα πιθανολογεί μετά βεβαιότητας ότι η Ελλάδα από του χρόνου δεν πρόκειται να αποκτήσει τη δημοσιονομική της ελευθερία, όπως την εννοεί ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναζητούνται εναλλακτικές εκδοχές βοήθειας κι αυτή η πρόταση στην κωδική διάλεκτο των Βρυξελλών σημαίνει τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης. Σύμφωνα με το άρθρο η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πώς θα είναι το διάδοχο σχήμα του μνημονίου οφείλεται σε μια βασική διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Η Ελλάδα», υπενθυμίζει η εφημερίδα, «απορρίπτει νέα χρηματοδοτική στήριξη γιατί δεν θέλει όρους για μεταρρυθμίσεις, ούτε άλλους ελέγχους από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ. Αυτό το έχει υποσχεθεί ο έλληνας πρωθυπουργός στους ψηφοφόρους του γιατί δεν ταιριάζει στα σχέδιά του για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές». Η αρθρογράφος περιγράφει τα διλήμματα του Βερολίνου και άλλων πρωτευουσών που αντιμετωπίζουν πολύ συγκρατημένα το ενδεχόμενο να εξασφαλίσουν μεν την πολιτική επιβίωση του Σαμαρά αλλά με τίμημα τυχόν παράπλευρες απώλειες στη νομισματική ένωση. «Η γερμανική κυβέρνηση παρά τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, πιστεύει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει από του χρόνου να δανειστεί μόνο από τις αγορές» επισημαίνει η αρθρογράφος αναφέροντας ότι η καγκελάριος είναι μάλιστα διατεθειμένη να συζητήσει με την Αθήνα το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος ή ένα τρίτο, καθώς θεωρεί αμφίβολο ότι επαρκεί μόνο μια προληπτική πιστωτική γραμμή συνδεδεμένη με χαλαρούς όρους.

«Και στο μέλλον μεταρρυθμιστική πίεση»


Για το Βερολίνο η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πάντως υποχρεωτική. Γιατί αν το Ταμείο βγει εκτός ή αυτοαποκλειστεί η καγκελάριος φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία από το ίδιο της το κόμμα, όταν έρθει η ώρα να εγκριθεί η νέα βοήθεια στη γερμανική βουλή. Και επειδή το τρέχον πρόγραμμα για μεν την ευρωζώνη ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου, αλλά για το ΔΝΤ αρχές του 2016, το πιο λογικό θα ήταν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές των Βρυξελών, η μετάβαση σε ένα τρίτο πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης αρχές του 2016. Η εφημερίδα Handelsblatt επικρίνει την ανυπομονησία του Αντώνη Σαμαρά να ελευθερωθεί από την τρόικα». Κατανοεί μεν με πολιτικούς όρους τη σπουδή του, αλλά εσπευσμένη έξοδος ίσως να σήμαινε πισωγύρισμα σε μια χώρα που μόλις αναρρώνει.

Και υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες αναταράξεις των αγορών επιμένει ότι χωρίς δίκτυ ασφαλείας συνδεδεμένο με όρους και ελέγχους η χώρα δεν θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές. «Η Ελλάδα χρειάζεται και στο μέλλον μεταρρυθμιστική πίεση» εκτιμά η γερμανική η Handelsblatt. «Αν μπορέσει η Ελλάδα να απελευθερωθεί από τα δεσμά της τρόικας, θα ήταν μια πολιτική επιτυχία για τον Σαμαρά, ο οποίος ενδέχεται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το Μάιο. (…) Αλλά οι χωρισμοί διαρκούν μερικές φορές λίγο παραπάνω. Αυτό συνειδητοποιεί τώρα και ο Σαμαράς». Τα χρονικά περιθώρια πάντως είναι ασφυκτικά για το πέρασμα απο το δεύτερο στο διάδοχο σχήμα βοήθειας, που θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90