07/11/2014
Σταθερό διατήρησε η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο

 

Σταθερό στο ιστορικό χαμηλό 0,05% διατήρησε η ΕΚΤ το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο, όπως άλλωστε αναμενόταν. Το επιτόκιο καταθέσεων διατηρήθηκε στο -0,20% και το επιτόκιο χρηματοδότησης στο 0,30%.

Η προσοχή στρέφεται στην ομιλία του προέδρου Μ.Ντράγκι, καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιείται εν μέσω δυσοίωνων εκτιμήσεων για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν να εντείνεται η δυσφορία τραπεζιτών της ΕΚΤ για τον τρόπο διακυβέρνησης του διοικητή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης φέρονται ενοχλημένοι με τον μυστικοπαθή και εκκεντρικό τρόπο διοίκησης του Ντράγκι.

Χαρακτηριστικό και το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, που υποστηρίζει ότι ο Μ.Ντράγκι κινείται στα όρια αντοχής των τραπεζιτών. «Καθώς ο Μάριο Ντράγκι προετοιμάζει το έδαφος για την περαιτέρω δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ίδιος δοκιμάζει τα όρια της εξουσίας του» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Μ.Ντράγκι δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα σήμερα, καθώς η ΕΚΤ περιμένει να δει τα αποτελέσματα του προγράμματος ρευστότητας που έχει ήδη ανακοινώσει πριν εξετάσει τα επόμενα βήματά της, εκτιμάται ωστόσο ότι θα δώσει σήμα για νέες δράσεις ακόμη και από τον Δεκέμβριο, οπότε θα έχει στα χέρια του και τις τελικές προβλέψεις για το 2014.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να επιμείνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να ξεπεράσει τις διαφορές του για τις απαραίτητες αποφάσεις πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της κατά του αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα προγράμματα αγοράς ιδιωτικού χρέους και μακροχρόνιων δανείων προς τις τράπεζες. Στόχος του Ντράγκι είναι η ενίσχυση του ισολογισμού της κατά 1 τρισ. ευρώ, αποκάλυψη που φέρεται να ενόχλησε τους τραπεζίτες της ΕΚΤ αφού είχαν ζητήσει να μην γίνει αναφορά σε μεγέθη.

Ο κ. Ντράγκι αναμένεται να ερωτηθεί και σχετικά με τα αποτελέσματα των "στρές τεστς" που διενήργησε στη διάρκεια του τελευταίου έτους η ΕΚΤ επί της ανθεκτικότητας των μεγαλύτερων τραπεζών στη ζώνη του ευρώ μετά και την ανάληψης καθηκόντων εποπτείας του τραπεζικού τομέα στην ευρωζώνη από την ΕΚΤ.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) είναι ένα νέο σύστημα τραπεζικής εποπτείας, το οποίο αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές αρμόδιες αρχές των συμμετεχουσών χωρών. Βασικός σκοπός του είναι να συμβάλλει στην ασφάλεια και την ευρωστία των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, και να διασφαλίζει την άσκηση συνεπούς εποπτείας.

Η ΕΚΤ θα ασκεί άμεση εποπτεία σε 120 σημαντικούς τραπεζικούς ομίλους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 82% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στη ζώνη του ευρώ. Επιπλέον, όσον αφορά τις υπόλοιπες 3.500 τράπεζες η ΕΚΤ θα καθορίζει εποπτικά πρότυπα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα, θα συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για την εποπτεία αυτών των τραπεζών.

 

Πηγή: news.in.gr


efm_728x90