06/11/2014
Νέο εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα από το 2015

 

Στις βασικές πτυχές του νέου εθνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015 στο πλαίσιο της νέας σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους στην μετά το μνημόνιο εποχή αναφέρθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2014» του ΕΒΕΑ και του ΙΕΑ.

Ο υπουργός τόνισε αρχικά πως μετά από έξι χρόνια ύφεσης επέρχεται σταθεροποίηση με την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2014 να παραμένει στο 0,6% και τις εκτιμήσεις για το 2015 να κυμαίνονται μεταξύ 2,5% και 2,9%. Για τα δημοσιονομικά είπε πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,5% και εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου να πιάσει το στόχο του 3%. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είπε πως το 2013 ήταν θετικό για πρώτη φορά από το 1948 και ανέφερε πως στόχος είναι αυτό να συνεχιστεί και το 2015.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί κεντρικό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς εκεί θα στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα. «Στόχος μας όμως, δεν είναι μόνο να επιτύχουμε ρυθμούς μεγέθυνσης των επενδύσεων αλλά κυρίως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του επενδυτικού υποδείγματος της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσέθεσε πως το νέο επενδυτικό υπόδειγμα δεν θα είναι προσανατολισμένο προς την εσωτερική κατανάλωση και στα κέρδη που εξασφάλιζαν οι προστατευμένες «εξαιτίας των διαφόρων στρεβλώσεων στις εσωτερικές αγορές» επιχειρήσεις, αλλά θα στραφεί προς την εξωστρέφεια και προς εκείνους τους κλάδους, στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο τουρισμός, η παραγωγή και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η ενέργεια, το διαμετακομιστικό εμπόριο και τις συνδυασμένες μεταφορές, την ερευνά, τεχνολογία και την καινοτομία, την βιομηχανία φαρμάκων, που παραδοσιακά πηγαίνει καλά, την βιομηχανία μέσω της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, τη ναυτιλία, και τις εμπορεύσιμες υπηρεσίες.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις βασικές πτυχές του νέου εθνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015 στο πλαίσιο της νέας σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους στην μετά το μνημόνιο εποχή, είπε πως αυτές αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, στην αναβάθμιση θεσμών όπως η Δικαιοσύνη, στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στη φορολογία.

«Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα κάθε μέρα, με όρους ιδιωτικού τομέα, πολύ σκληρά και δεν αμείβονται. Το κάνουν μόνο για την πατρίδα. Το έχω ζήσει χρόνια. Αυτό πρέπει να το δούμε. Ό,τι κάνουμε στον ιδιωτικό τομέα, να πληρώνουμε αυτόν που θέλει να δουλέψει και να προσφέρει, πρέπει να το κάνουμε και στο Δημόσιο», είπε εμφατικά ο κ. Χαρδούβελης, ενώ εμβαθύνοντας στις αλλαγές στη φορολογία είπε πως η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και οι φοροαπαλλαγές είναι στο προσκήνιο.

«Το δικό μας εθνικό πρόγραμμα απαντά στην ανάγκη διαφύλαξης όσων πετύχαμε, με συνέχιση του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος και των μεταρρυθμίσεων, αλλά πρωτίστως στην ανάγκη αποκατάστασης των συνεπειών της πολυετούς λιτότητας. Η κρίση που περάσαμε αποτελεί μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος», ανάφερε με νόημα.

Ο υπουργός ανέφερε πως το επενδυτικό κλίμα θα βελτιωθεί σταδιακά, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με προσοχή, τα stress tests που έκανε η ΕΚΤ κατέδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα κεφάλαια να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις, η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ βρίσκεται στο προσκήνιο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει πλέον «αφεθεί λίγο πιο ελεύθερη» να δανείζει στην Ελλάδα.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90