03/11/2014
Βελτίωση κατέγραψε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ

 

Βελτίωση κατέγραψε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στις 102,2 μονάδες, έναντι 99,3 μονάδων του Σεπτεμβρίου, λόγω κυρίως της βελτίωσης των προσδοκιών στις κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η συνεχιζόμενη σταθεροποίηση του κλίματος μπορεί να συνδεθεί µε τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ύφεσης και την αντίστοιχη αντιστροφή της αύξησης της ανεργίας που καταγράφεται στα σχετικά επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ σημειώνουν πως η εικόνα του δείκτη είναι συμβατή µε την πεποίθηση ότι πλέον η οικονομία εισέρχεται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αντιστροφή της μείωσης στην κατανάλωση.  Αναλυτικότερα:

  • Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο δωδεκάμηνο υποχωρούν ήπια, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση βελτιώνονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και µε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
  • Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης βελτιώνονται, αν και ο δείκτης των αποθεμάτων υποδηλώνει χαμηλότερη ρευστοποίηση.
  • Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους εξασθενούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, μεταβολές όμως που αντισταθμίζονται από τη βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.
  • Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται οριακά, οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις είναι θετικές, με το ισοζύγιο των αποθεμάτων να κινείται επίσης πτωτικά, υποδηλώνοντας τάσεις ρευστοποίησης.
  • Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εξομαλύνονται σημαντικά, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση παραμένει αρνητικός στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο βελτιώθηκε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 104 μονάδες (από 103,5) και στις 100,7 (από 99,9) μονάδες,  σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90