30/10/2014
Αντιδρά η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών στις κυβερνητικές προθέσεις για τις «αδρανείς» επενδύσεις

 

Την αντίδραση της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών προκάλεσαν οι προθέσεις της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του ν. δ. 1195/1942 «Περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων παρά Τραπέζαις και άλλων τινών αξιών και απαιτήσεων», με παραγραφή υπέρ του Δημοσίου των τυχόν μη αποδοθέντων μέχρι σήμερα ποσών από τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα της οικονομίας.
 

Σημειώνεται πως μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις αδρανείς καταθέσεις που μέσα στο 2014 απέφερε στα κρατικά ταμεία έσοδα 36,8 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να επεκτείνει την παραγραφή υπέρ του Δημοσίου και για ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα που βρίσκονται σε «αδράνεια» για περισσότερα από 20 έτη σε χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.

Έτσι, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για την μελέτη, τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του ν. δ. 1195/1942 «Περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων παρά Τραπέζαις και άλλων τινών αξιών και απαιτήσεων», ώστε το 72 ετών διάταγμα να επικαιροποιηθεί πλήρως.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών αναφέρει πως από το 2001 αγωνίζεται για την κατάργηση του 1195/1942. Όπως σημειώνει ο νόμος αυτός προέβλεπε ότι αν κάποιος μέτοχος ανώνυμης εταιρείας δεν εμφανιζόταν να εισπράξει το μέρισμά του για πέντε χρόνια, τότε η εταιρεία είχε την υποχρέωση να καταθέσει το αναλογούν ποσό στο Δημόσιο. «Ο κατοχικός αυτός νόμος με ύποπτες προθέσεις μπορεί να απαντάται σε νομοθεσίες άλλων κρατών αλλά δεν απαντάται στην νομοθεσία των αγγλοσαξονικών χωρών, όπου οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αθροίζουν τα μερίσματα μαζί με όποια άλλα δικαιώματα (πχ δωρεάν διανομή μετοχών) και να τα κρατούν επ’ άπειρον για τον δικαιούχο. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου μετοχές εταιρειών πχ της ΙΒΜ εμφανίστηκαν από τον πάτο κάποιου συρταριού μετά από δεκαετίες και απέδωσαν στον κάτοχο όλα τα δικαιώματα που είχαν εν τω μεταξύ συσσωρευθεί στα ταμεία της εταιρείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών τάσσεται αντίθετη στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών να συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή με σκοπό να εκσυγχρονίσει τον κατοχικό νόμο 1195/1942 και να προτείνει διαδικασία ταχείας παραγραφής υπέρ του Δημοσίου ποσών από ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα.

«Δεν νομίζουμε ότι τα είκοσι χρόνια είναι σωστή αντιμετώπιση του θέματος. Μετοχές αγορασμένες προ είκοσι ετών εταιρείας που επανεπενδύει τα κέρδη της και δεν πληρώνει μερίσματα μπορεί να θεωρηθούν αδρανείς; Ανήκουν άραγε στο Δημόσιο;», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η περίπτωση των κληρονόμων των γερμανοεβραίων Ludwig and Margret Kainer (παρατίθεται σχετικό άρθρο των New York Times) οι οποίοι έπειτα από εβδομήντα χρόνια διεκδικούν δικαιώματα από κάποια διαχειρίστρια τράπεζα και όχι απλώς από το Δημόσιο».

Καταλήγοντας η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών αναφέρει πως  το θέμα είναι πολύ περίπλοκο και παρουσιάζει πέραν των φορολογικών και άλλες πτυχές όπως νομικές, τεχνικές, και ακόμα και ηθικές. «Πολύ πριν από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, πρέπει να υπάρξει ανοικτός διάλογος για όλες τις συναφείς πτυχές και μετά από τον διάλογο να αποφασιστεί αν χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός, η επέκταση και η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του κατοχικού Ν.Δ. 1195/1942 ή απλά η κατάργησή του», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90