30/10/2014
ΕΕ: Άμεσα μέτρα σε περίπτωση παραβίασης του Σύμφωνου Σταθερότητας

 

Την ώρα που Γαλλία και Ιταλία δηλώνουν ότι ξεπεράστηκαν οι διενέξεις τους με την Κομισιόν σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς τους και μιλούν για «σπουδαία συνεργασία», ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Γ.Κατάινεν δεν ενισχύει αυτό το κλίμα αισιοδοξίας.

«Δεν προδικάζουμε το τελικό αποτέλεσμα» τονίζει και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από κράτη-μέλη που θα κριθεί πως παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας να εφαρμόσουν «συμπληρωματικά μέτρα», βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Πάντως Γαλλία και Ιταλία εμφανίζονται ανακουφισμένοι και βέβαιοι ότι τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. 

«Έχουμε μια σπουδαία συνεργασία με την Επιτροπή, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο Συνόδου που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς εάν αναμένει να ενσκήψουν περαιτέρω προβλήματα, απάντησε: «δεν ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκαν προβλήματα».

Εξάλλου και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ερωτηθείς εάν η χώρα του συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα από μέρους της Κομισιόν σε ό,τι αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας του για το 2015, απάντησε «όχι, δεν έχω».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε προσωρινά χθες, Τρίτη, τα σχέδια προϋπολογισμών αμφότερων των χωρών αυτών για το 2015, ανακοινώνοντας πως κανένα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία της υπέβαλαν τα σχέδια προϋπολογισμού τους δεν διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν σοβαρά τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΕ με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Επιφυλακτικός ο Κατάινεν


Προσεκτικός στις δηλώσεις του ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ Γιούρκι Κατάινεν δεν δεσμεύεται για έγκριση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών από την Κομισιόν.

Όπως επισήμανε μπορεί μεν οι προϋπολογισμοί για το 2015 της Γαλλίας και της Ιταλίας να μην απορρίφθηκαν από την Κομισιόν, αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιη πως θα κριθεί τελικά από την Κομισιόν ότι τα εν λόγω κράτη συμμορφώνονται απόλυτα προς τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί στην ΕΕ.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα σχέδια προϋπολογισμού θα διαπιστωθεί πως συμμορφώνονται πλήρως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», είπε ο Κατάινεν σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε ότι κανένα από τα σχέδια προϋπολογισμού, τα οποία υπεβλήθησαν στην Κομισιόν, δεν παραβιάζουν σε τέτοιο βαθμό τους κανόνες που να χρειάζεται να αναλάβει άμεσα δράση η Επιτροπή.

«Δεν προδικάζουμε το τελικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η οριστική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από αρκετές εβδομάδες επιπλέον επεξεργασίας από τη νέα Κομισιόν, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της και τυπικά το Σάββατο.

Ο Κατάινεν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την οριστική απόφαση της Κομισιόν σχετικά με το εάν και κατά πόσον η Γαλλία ή άλλα κράτη-μέλη θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα για παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και εάν θα υπαχθούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Επέμεινε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε, ούτε φυσικά το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τα κράτη-μέλη που θα κριθεί πως παραβιάζουν το Σύμφωνο να εφαρμόσουν «συμπληρωματικά μέτρα».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Επιτροπή θα υποδείξει την υιοθέτηση από ορισμένα κράτη [συμπληρωματικών] μέτρων βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή προστίμων, τόνισε ο ίδιος.

Ο Κατάινεν υπογράμμισε ότι η οριστική εκτίμηση της Κομισιόν θα είναι «βασισμένη στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου», οι οποίες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη, και θα «λαμβάνει υπόψη την άποψη της Επιτροπής για τις μακροοικονομικές προοπτικές, την εκτίμησή μας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τους κινδύνους».

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90