27/10/2014
Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από το μνημόνιο

 

Με ιδιαίτερη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες την επόμενη ημέρα από τα σκληρά τεστς αντοχής της ΕΚΤ που πέρασαν με επιτυχία. Το γεγονός ότι δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, όπως τόνισαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στις ανακοινώσεις τους, δίνει τη δυνατότητα στους τραπεζίτες να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα.

Το πλέον σημαντικό είναι ωστόσο ότι μένει ανέπαφο το «μαξιλάρι» των 11,4 δις ευρώ που βρίσκεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το ποσό ως «δίχτυ ασφαλείας» για την έξοδο της Ελλάδα από το Μνημόνιο και της χρηματοδότησης της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Αλλωστε πλέον ανοίγει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Σημαντικό μέρος από τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της προληπτικής γραμμής πίστωσης, μαζί με τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα λειτουργήσει ως εγγύηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με λογικά επιτόκια μετά το τέλος του προγράμματος.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και να κλείσει η συμφωνία για την προληπτική γραμμή, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετά αγκάθια. Όπως οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών να ανοίξει το θέμα των εργασιακών και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο αλλά και το ασφαλιστικό για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να μην το «αγγίξουν».

Η επόμενη ημέρα για τις ελληνικές τράπεζες

Στόχος τώρα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγορές με καλύτερους όρους, σε συνδυασμό, πάντως, με την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή των καταθέσεων. Και φυσικά με την αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ που δέχεται με μικρότερο «κούρεμα» των ομόλογα των τραπεζών, κάτι που μπορεί να δώσει επιπλέον ρευστότητα έως 15 δις ευρώ. Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένεται και η αντίδραση της αγοράς, πώς δηλαδή οι επενδυτές θα αναλύσουν τα αποτελέσματα των stress tests και πώς θα αντιδράσουν στο Χρηματιστήριο. Μια ενδεχόμενη «έκρηξη» του δεικτοβαρούς τραπεζικού χάρτη μπορεί να απογειώσει συνολικά την χρηματιστηριακή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των stress tests έδειξαν χθες ότι η Alpha Bank εμφανίζει πλεόνασμα κεφαλαίων 1,3 δισ. ευρώ, ενώ κατατάσσεται στο 20% των καλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, η Πειραιώς εμφανίζει πλεόνασμα 340 εκ. ευρώ, η Εθνική καλύπτει τις αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυπταν μέσω της Finansbank και μετά από τις κινήσεις ενίσχυσης εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, ενώ και η Eurobank, θα χρειαστεί μόλις 17,5 εκ. ευρώ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90