25/10/2014
Έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

 

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, και για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία.

Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απηύθυνε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα πιο ελαστικό και ευέλικτο σχήμα το οποίο να βοηθά πραγματικά, ουσιαστικά, όσους αδυνατούν να τηρήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους, καλύπτοντας το 99,7% των οφειλετών. Αυτό θα επιτρέψει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν και συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία. Γι΄αυτούς οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα περιορίσουν τον ηθικό κίνδυνο, που είναι η μεγαλύτερη απειλή για τέτοιου είδους ρυθμίσεις» είπε ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνοντας το Σώμα ότι «από τον συνδυασμό της νέας ρύθμισης και των στοχευμένων παρεμβάσεων, για την είσπραξη ποσών από τους μεγαλοοφειλέτες, που μπορούν αλλά μέχρι σήμερα αποφεύγουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εκτιμάται ρεαλιστικά ότι θα εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ περίπου έως το 2018, ποσό πολλαπλάσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την τρόικα και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ποσό το οποίο εμπεριέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

ΦΠΑ στην εστίαση


Αναφερόμενος στην παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για τη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, εκτιμάται ότι προκάλεσε απώλεια εσόδων περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτή η απώλεια είχε ήδη ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο. Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε, στο σημείο αυτό, ότι από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, πάντοτε, αναγνωρίζονταν από την ελληνική κυβέρνηση μια μικρή απώλεια εσόδων, η οποία αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 209 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Η τρόικα εκτιμούσε απώλεια εσόδων περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ. «Εμείς θεωρούσαμε ότι αυτή η απώλεια θα αντισταθμίζονταν από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη συγκράτηση των τιμών, την αύξηση του τζίρου και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, που μεταφράζεται σε διατήρηση ή δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον κλάδο. Με βάση τα στοιχεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και του συνδέσμου των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι όλοι αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται ενώ η απώλεια εσόδων ήταν τελικά χαμηλότερη από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Επιπλέον, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε και την θετική παρενέργεια της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Έσοδα εννεαμήνου

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ενδεικτικά πως, με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2014, τα έσοδα από ΦΠΑ λοιπών προϊόντων, την κατηγορία δηλαδή που καταγράφονται και τα έσοδα από το ΦΠΑ στην εστίαση, υπερέβησαν κατά 145 εκατομμύρια τους στόχους, παρά τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι σήμερα η κυβέρνηση εισηγείται με την παρούσα διάταξη τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και για το 2015.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

«Η ικανοποιητική έως σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για στοχευμένες θετικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που δεν είχαν περιληφθεί στον φετινό προϋπολογισμό, όπως είναι η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του συστήματος ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η καταβολή κοινωνικού μερίσματος, η αύξηση των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Δικαστών» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «όσο συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας».

Βρούτσης: Το 99,7% των οφειλετών μπορούν να μπουν στη νέα ρύθμιση

Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών (99,7%) στα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν, από την 1η Νοεμβρίου, να ενταχθούν στη νέα μεγάλη και πολύ γενναία ρύθμιση, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία φθάνει τα 11.318.922.995 ευρώ. Από αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με βάση το «κατώφλι» του 1 εκατ. ευρώ μπορούν να ενταχθούν από την 1η Νοεμβρίου στη ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα, 215.739 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές ενώ μόλις 858 επιχειρήσεις υπάρχουν με οφειλές στο ΙΚΑ.

Ο κ. Βρούτσης μάλιστα υπενθύμισε ότι από τη χαρτογράφηση που έγινε, το 84% αφορά οφειλές πριν το 2009, από την περίοδο δηλαδή της ευημερίας.

Ακόμη, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι γίνεται επίσης μια πολύ γενναία προσαρμογή όσον αφορά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, που ξεκινούν από το 100% και φτάνουν στο 80% και 20% επιπλέον σε εκείνους που οφείλουν κάτω από 15.000 ευρώ. Γι' αυτούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα των 100 δόσεων και των 50 ευρώ κατ' ελάχιστο, σε μηναία καταβολή. Ακόμη μειώνεται δραστικά το επιτόκιο, από 8,5% στο 4,56%.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε με τρόπο κατηγορηματικό ότι, με τη ρύθμιση αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο για πέντε μήνες, στέλνοντας το μήνυμα προς τους οφειλέτες ότι μετά το διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Θα ισχύσει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και θα γίνει ανακεφαλαίωση των προστίμων και των προσαυξήσεων. Ως θεμελιακό στοιχείο της ρύθμισης και όσων ρυθμίσεων έγιναν στο παρελθόν, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε πως πρέπει να πληρώνονται οι τρέχουσες εισφορές.

Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, την παράταση εφαρμογής μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η τροπολογία προβλέπει 100 δόσεις για οφειλές έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για οφειλές από 15.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ μειώνεται και το επιτόκιο. Επιπλέον, στην τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία παρατείνεται κατά δύο χρόνια η εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία όμως θα είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Σε αυτήν περιλαμβάνεται, επίσης, ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών προς τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Μεταξύ άλλων στην τροπολογία:

- Καθορίζεται ο τρόπος ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014 σε 12 ως 100 δόσεις. Προβλέπονται απαλλαγές από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ως εξής:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)
β) Έως δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%)
γ) Έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%)
δ) Έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%)
ε) Έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%)
στ) Έως εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%)
ζ) Έως εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)
η) Έως εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%)
Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις προβλέπεται μόνο για οφειλέτες με χρέη προς το δημόσιο έως 15.000 ευρώ

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων έως 1.000.000 ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.

Προϋπόθεση υπαγωγής αποτελούν η υποβολή των προβλεπομένων από το νόμο φορολογικών δηλώσεων και η φορολογική ενημερότητα των υπαγομένων καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης, επιφέρει την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της. Κατ΄ εξαίρεση, τα ευεργετήματα της ρύθμισης δεν χάνονται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις κατ' έτος ή μία δόση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες. Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης μπορεί, εντός δύο μηνών από την απώλεια αυτής, να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.

Με την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής χορηγείται από τη Φορολογική Διοίκηση αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής κατά τα αναφερόμενα στο νόμο, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης. Παράλληλα, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και η λήψη άλλων διασφαλιστικών μέτρων.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90