24/10/2014
Νέα σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους από το 2015

 

Συμφωνία με την τρόικα μέσα στο Νοέμβριο, αναμόρφωση της σχέσης της Ελλάδας με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αλλά και την υποστήριξη των εταίρων σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές προανήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Forum Επιχειρήσεων με τίτλο «Επενδύσεις και προγράμματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας». Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο για την χώρα θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης.

«Η έξοδος στις αγορές και η νέα περίοδος στη σχέση μας με τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ προϋποθέτει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα», τόνισε ο Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ αναφέρθηκε και στο τέλος του Προγράμματος Προσαρμογής.

«Στο τέλος του 2014 τελειώνει το Πρόγραμμα Προσαρμογής σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.  Από το 2015 ξεκινάει μια νέα σχέση, που θα περιλαμβάνει τους παραπάνω στόχους, αλλά και την υποστήριξη των εταίρων μας σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές», πρόσθεσε και επανέλαβε την ανάγκη συνέπειας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους.

Απευθυνόμενος προς το ακροατήριο ο κ. Χαρδούβελης κατέληξε λέγοντας πως η χώρα θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τη δημοσιονομική της αξιοπιστία και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει υλοποιήσει. «Είναι απαραίτητο ως χώρα να μην αφήσουμε αναξιοποίητα τα οφέλη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της εθνικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων και να εισέλθουμε με υπευθυνότητα και σύνεση σε μία νέα περίοδο προοπτικής για τη χώρα και σταδιακής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει.

Τα μέτρα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας σε επίπεδο ευρωζώνης που περιγράφηκαν παραπάνω αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη. Όμως δεν είναι αρκετά. Είναι εξίσου απαραίτητο ως χώρα να μην αφήσουμε αναξιοποίητα τα οφέλη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της εθνικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων και να εισέλθουμε  με υπευθυνότητα και σύνεση σε μία νέα περίοδο προοπτικής για τη χώρα και σταδιακής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90