23/10/2014
Κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια - Τι προβλέπει

 

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή - χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο "τάχιστα" - είχαν ουσιαστικά προανήγγειλει νωρίτερα, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Η χώρα έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την έξοδό της από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην επόμενη φάση, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα έρθει τάχιστα στη βουλή. Για το εάν εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα μπορεί "να τινάξει τα πράγματα στον αέρα", ο κ. Βενιζέλος απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι καθόλου». Η αξιολόγηση - συνέχισε - η αναθεώρηση του προγράμματος που γίνεται θα ολοκληρωθεί κανονικά. «Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, πάρα πολύ προσεχτικοί και υπεύθυνοι και βεβαίως δεν υπάρχει σχέδιο Β'. Ποτέ δεν υπήρχε. Αποδείχτηκε τώρα ότι όποιος σκέφτεται με όρους σχεδίου Β' παίζει με τη φωτιά».

Ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα έρθει τάχιστα και συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες ώρες στη Βουλή. Επίσης είπε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα πάει καλά και πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για όλα τα θέματα της οικονομίας.

Υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται και με τις διαπραγματεύεσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα αλλά ο χρόνος πιέζει οπως δείχνει και η νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κατά 1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το σύνολο των χρεών να ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ. Μία από τις αλλαγές που εξετάζεται είναι η ρύθμιση να ισχύει μόνο για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 1 εκατ. ευρώ. Επίσης εξετάζονται κίνητρα προκειμένου οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σήμερα στη ρύθμιση των 12 δόσεων να μην «μεταπηδήσουν» στη ρύθμιση των 100 δόσεων και υπάρξει απώλεια εσόδων στον προυπολογισμό τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Ένα από τα σενάρια είναι να αυξηθεί η έκπτωση των προσαυξήσεων για τους οφειλέτες που είναι σήμερα στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90