22/10/2014
Αυτόνομη θέρμανση - Κατάργηση της υποχρεωτικής συναίνεσης των συνιδιοκτητών

 

Την κατάργηση της υποχρεωτικής συναίνεσης του 51% των συνιδιοκτητών, προκειμένου κάποιος να διασφαλίσει αυτόνομη θέρμανση υπό την προϋπόθεση ότι θα συγκληθεί πρώτα γενική συνέλευση, προβλέπει ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τη λιανική αγορά αερίου που τέθηκε χθες από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση. Σε περίπτωση που οι συνιδιοκτήτες δεν συμφωνήσουν, τότε θα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρεί στην αυτονόμησή του από την κεντρική θέρμανση, εγκαθιστώντας στο διαμέρισμά του (μπαλκόνι) ατομικό λέβητα αερίου. Η σχετική ρύθμιση, προβλέπει ως μόνο περιορισμό πριν προχωρήσουν στην ανεξαρτητοποίησή τους να θέσουν το θέμα στη γενική συνέλευση, για να αποφασιστεί εάν θα συνδεθεί ολόκληρη η πολυκατοικία με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός για την αυτονομία του κάθε ιδιοκτήτη, αφού καταργείται η υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία (50%+1).

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε δεκτή την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σύμφωνα με την οποία ζητούσε τη σύγκληση πρώτα της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου.

Η πρόβλεψη υπάρχει στο νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου, το οποίο αναρτήθηκε για λίγες ώρες στο «opengov.gr» από το ΥΠΕΚΑ και κατόπιν αποσύρθηκε από το υπουργείο, το οποίο επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου δεν θα υποχρεούνται στις κοινόχρηστες χρεώσεις των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών.

Επίσης, θα επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες φυσικού αερίου που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90