22/10/2014
Το ενδεχόμενο αγοράς εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά εξετάζει η ΕΚΤ

 

Την αγορά εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα αποφασίσει πιθανότατα το Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με προοπτική η υλοποίηση του μέτρου να ξεκινήσει από τις αρχές του επόμενου έτους, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές που είναι σε γνώση του θέματος.

Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει την προεργασία για τέτοιου είδους αγορές, οι οποίες θα διεύρυναν το πρόγραμμά της αγορών στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομίας που επιχειρεί για να ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις.

«Η πίεση προς
την κατεύθυνση αυτή είναι μεγάλη», δήλωσε πρόσωπο που έχει ενήμερο για την εργασίες που γίνονται στην ΕΚΤ. Σε ερώτηση για την πιθανότητα να προχωρήσει η ΕΚΤ στις αγορές αυτές, ένας εκπρόσωπος τύπου της δήλωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο (της κεντρικής τράπεζας) δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να συζητήσει τη δυνατότητα των αγορών αυτών κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, δήλωσαν στο πρακτορείο οι δύο από τις τέσσερις πηγές που επικαλείται, ενώ και οι τέσσερις πηγές δήλωσαν ότι τα σχέδια αυτά συζητούνται. Οι αρμόδιοι για την άσκηση πολιτικής θα μπορούσαν να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο να προχωρήσουν με τις αγορές, αλλά το βήμα αυτό δεν είναι βέβαιο.

Η ΕΚΤ άρχισε τη Δευτέρα τις αγορές καλυμμένων ομολόγων (σ.σ.: που έχουν εκδώσει τράπεζες) στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, το οποίο περιλαμβάνει και τις αγορές τιτλοποιημένων τραπεζικών δανείων αργότερα στο έτος. Υπάρχει, ωστόσο, ανησυχία στην ΕΚΤ ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να μην έχουν σημαντική επίδραση για τη στήριξη της οικονομίας.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90