14/10/2014
Το Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

 

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης η τρόικα θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης στην Αθήνα στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης, δηλαδή το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία. Ενημέρωση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την οικονομική πολιτική θα κάνει και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ξεκινούν οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για την επόμενη μέρα

Ωστόσο, το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης εστιάζεται στα όσα θα συζητήσει ο κ. Χαρδούβελης με τους ομολόγους του για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο τέλος του έτους. Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσει τώρα τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα και με τους εταίρους της ευρωζώνης.

Είναι προφανές ότι με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να αποδεσμευθεί εντελώς από το ΔΝΤ στο τέλος τους έτους το βάρος για την προετοιμασία της εξόδου, αλλά και της αντιμετώπισης ενδεχόμενου προβλήματος μετά την έξοδο πέφτει στην ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι δεν αντιτίθενται στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη την γεωπολιτική αστάθεια που υπάρχει σήμερα, αλλά και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη, επιθυμούν η έξοδος να συνοδεύεται από προληπτικά μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν την ομαλή προσαρμογή.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση από την τρόικα, γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών και διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90