13/10/2014
Παγώνουν ως το 2017 τα σχέδια για μείωση των αντικειμενικών αξιών

 

Δεν πρόκειται να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2015, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το ΥΠΟΙΚ.

Σε δημοσίευμα του το «Βήμα», το οποίο επικαλείται ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, αναφέρει ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2017, παρά τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται σήμερα.

Ως επιχείρημα, ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εμπορικές τιμές για να γίνουν συγκρίσεις με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι ελάχιστες. 

Το "πάγωμα" θα λειτουργήσει σε βάρος των νοικοκυριών, καθώς αν προκρινόταν η σταδιακή μείωση των αντικειμενικών, αυτό θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έβλεπαν μείωση στον καταβαλλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Ιδιαίτερα δε, στις περιπτώσεις εκείνων που κατέχουν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με καθορισμένη τιμή ζώνης από την εφορία.

Επίσης, ο κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι η μείωση στις αντικειμενικές αξίες δεν συμφέρει, καθώς θα είχε δραματική επίπτωση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, οι οποίες έχουν χιλιάδες υποθηκευμένα ακίνητα στην αντικειμενική αξία τους.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90