13/10/2014
Εξόφληση χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με 50 ευρώ το μήνα

 

Με 50 ευρώ το μήνα θα μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία οι φορολογούμενοι, που θα υπαχθούν στη ρύθμιση της Νέας Αρχής.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει εξόφληση σε έως 100 δόσεις για όσους χρωστούν έως 15.000 ευρώ και έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία εξόφλησης, ενώ για ποσά άνω των 15.000 ευρώ ο ανώτατος αριθμός των δόσεων είναι οι 72.

Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα κουρεύονται έως και 100% εάν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ, 90% για εξόφληση σε 12 δόσεις, 70% για 24 δόσεις, 60% για 36 δόσεις, 50% για εξόφληση σε 48 δόσεις, 40% για 60 και 30% για 72 δόσεις ενώ δεν θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων για όσους εξοφλήσουν σε 100 δόσεις.

Το επιτόκιο για όσους υπαχθούν μειώνεται σε 4,5% από 8,75% σήμερα, ενώ η υπαγωγή θα γίνεται με πιο απλούς όρους καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η παροχή εγγυήσεων ή εμπράγματων εξασφαλίσεων από τον οφειλέτη. Όσοι έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις θα έχουν καλύτερο επιτόκιο, από εκείνους που θα ενταχθούν αργότερα.

Στη ρύθμιση θα περιλαμβάνεται και η αποποινικοποίηση των οφειλών εφόσον υπάρχει πραγματική οικονομική αδυναμία του οφειλέτη ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα συνδέει on line τις εφορίες με ηλεκτρονική βάση οφειλετών υπό την ΗΔΙΚΑ για τον άμεσο συμψηφισμό των τυχόν επιστροφών φόρου με τις οφειλές στα Ταμεία. Αντίστοιχη διαδικασία θα ισχύσει και για τις επιδοτήσεις αγροτών με οφειλές στον ΟΓΑ.

Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από το Νοέμβριο και θα αφορά τους συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Φοροελαφρύνσεις

Οπως μεταδίδει το Mega, επίσης καταργείται η προσωποκράτηση για όσους έχουν χρέη στο δημόσιο, ενώ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή από το 2015 έρχονται και άλλες φοροελαφρύνσεις όπως η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση των αντικειμενικών αξιών, η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και η μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους πλην της εστίασης.

Από τον επόμενο μήνα οι ένστολοι θα λάβουν ως αύξηση το 50% της περικοπής που τους είχε γίνει, ενώ στους λογαριασμούς τους θα μπουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον Ιούλιο του 2014. Τα αναδρομικά των προηγούμενων μηνών, δηλαδή, από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2014 θα δίνονται σταδιακά κάθε μήνα από το 2015. Ουσιαστικά, ταμειακά θα καλυφθούν πάνω από τα 3/4 των περικοπών που υπέστησαν οι ένστολοι.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90