10/10/2014
«Ανάσα» ρευστότητας 800 εκατ. στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Αμεση πληρωμή εφάπαξ σε 50.000 άτομα

 

«Ανάσα» ρευστότητας στην αγορά ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την καταβολή 800 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.

Σύμφωνα με τη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα η εξόφληση αφορά υποχρεώσεις που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου 2012 και όπως ορίζεται οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, ενώ αν υπάρξει περίσσευμα τα κεφάλαια θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό έως το τέλος Ιανουαρίου του 2015. Η εξόφληση θα γίνεται με χρονολογική σειρά, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις.

Με βάση το σχεδιασμό, 420 εκατ. ευρώ θα δοθούν στα Ταμεία, 250 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και 130 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Με την καταβολή 420 εκατ. ευρώ στα Ταμεία ξεμπλοκάρει η καταβολή εφάπαξ και μερισμάτων σε περίπου 50.000 ασφαλισμένους και παράλληλα δίνεται ένεση ρευστότητας στα Ταμεία, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις μέσα στο έτος. Υπολογίζεται ότι 50.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν το εφάπαξ θα πληρωθούν άμεσα. Στόχος είναι να καλυφθούν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων που είναι σε εκκρεμότητα από το 2012 μέχρι και το τέλος του 2013 (ή ακόμα και τις αρχές του 2014). Μεταξύ άλλων ωφελούνται δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί που περιμένουν εφάπαξ και μερίσματα, ναυτικοί, αλλά και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα προς τα Ταμεία θα διατεθούν ως εξής:

  • 260 εκατ. ευρώ στα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Με τα χρήματα αυτά, 10.000 άτομα θα εισπράξουν φέτος το εφάπαξ που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ.
  • 70 εκατ. ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων για να καταβληθεί το μέρισμα σε περίπου 25.000 - 30.000 δημοσίους υπαλλήλους (205 ευρώ κατά μέσο όρο).
  • 50 εκατ. ευρώ σε άλλα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και βοηθήματα.
  • 20 εκατ. ευρώ στα Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας. Το όφελος θα είναι διπλό: θα επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των αποφάσεων και θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο περικοπών από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Υπολογίζεται πως περίπου 2.500 άτομα είναι στην αναμονή για το εφάπαξ στα Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • 20 εκατ. ευρώ στο ΝΑΤ για να καλυφθούν εκκρεμότητες (π.χ. χορήγηση εφάπαξ συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων).

Συμψηφισμοί
Εν τω μεταξύ ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματου συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με επιστροφές φόρου εισοδήματος αναμένεται να δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η εταιρεία του υπουργείου Εργασίας που είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης. Μέσω του συστήματος αυτού, θα γίνονται άμεσα οι διασταυρώσεις των στοιχείων και θα «ξεπαγώσουν» οι επιστροφές φόρου εισοδήματος για χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι, ενώ είναι φορολογικά ενήμεροι από τον Ιούλιο, δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται εξαιτίας της αδυναμίας του συστήματος να διασταυρώσει τα στοιχεία.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90