10/10/2014
Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια προληπτική γραμμή πίστωσης ξεκαθάρισε η Λαγκάρντ

 

Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας να αποφασίσει πως θα χειριστεί τα οικονομικά της δεδομένα, υποστήριξε η διευθύντρια του ΔΝΤ κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Σαμαρά ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς τα κεφάλαια του Ταμείου.

Εξέφρασε όμως παράλληλα την εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να έχει μια στήριξη και μια σχέση «προληπτικής υποστήριξης» με το ΔΝΤ, η οποία θα ήταν χρήσιμη για να προχωρήσει μπροστά η χώρα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας, όπως και της Ελλάδας να αποφασίσει πως θέλει να χειριστεί τα οικονομικά της. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση της για την σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί από δημοσιονομικής άποψης.

Η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι οι ρυθμιστές της οικονομικής ζωής του πλανήτη πρέπει να πάρουν «πιο σοβαρά» της μεταρρυθμίσεις, αλλιώς κινδυνεύουν να δουν τις οικονομίες τους «κολλημένες στην λάσπη» μιας μέτριας ανάπτυξης με υψηλά χρέη και ανεργία, προέβλεψε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι διαβλέπει αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες θα εγκαταλείπουν την παροχή ρευστότητας και θα προχωρούν στην «ομαλοποίηση» του κόστους δανεισμού.

Δήλωσε επίσης ότι καλωσορίζει τα πρόσφατα σχέδια του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, να αγοράσει τιτλοποιημένα χρεόγραφα για να τονώσει την οικονομία, αλλά τόνισε ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει παραπάνω κινήσεις, αν δεν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90